Column Mirjam Winter in Zuid-Afrika staat gelijk aan bosbranden

Winter in Zuid-Afrika staat gelijk aan bosbranden

door Mirjam

Zuid-Afrika is zo groot als Europa, dus de winter verschilt nogal waar je bent. Waar wij wonen, ten noorden van Pretoria, leven wij in de semi-woestijn. Net als het Krugerpark. Dat betekent: hete zomers waar de temperatuur regelmatig oploopt naar de veertig graden en je eigenlijk de hele dag lekker rustig aan doet omdat er geen andere optie is. Iedereen heeft het warm, en niemand heeft haast... deze periode is vaak van september tot april of mei.

En dan komt de winter, de droge winter (mei tot september). Herfst en lente: die kennen ze hier niet. Het is óf winter, óf zomer. 

Persoonlijk vind ik de zomer heerlijk omdat je vaak wat langer buiten kan blijven. In Afrika kennen we geen zomeravonden zoals in Nederland. In de zomer is het om half negen donker, in de winter om zes uur ‘s avonds. En donker is donker. Echt donker waardoor de geweldige sterrenhemel heel snel zijn intrede doet.

Maar de winter is in Afrika mijn favoriet. Het is droog! Zeven maanden droog! Elke dag sta je op, doe je de gordijnen open, en is de lucht blauw! De temperatuur gaat van de nacht tussen vijf en tien graden, naar overdag temperaturen tussen 22 en 27 graden! Heerlijk slapen, soms zelfs met een joggingbroek, maar ons hoor je niet klagen. 

De droogte heeft natuurlijk veel verschillende kanten. Om dieren te spotten is de droge winter een goede tijd. Veel dieren moeten op zoek naar water, en zo zijn de waterpoelen en dammen de plekken om te spotten. Doordat het gras niet groeit zijn de dieren makkelijker te zien.

Brand in de winter


Maar... de winter heeft ook een keerzijde. En ook dit hebben we regelmatig van heel dichtbij meegemaakt. De droogte en de kou zorgen voor erg veel branden. Meestal zijn het veldbranden. Deze ontstaan op verschillende manieren. Een stuk glas wat als vergrootglas werkt, een asgat (gat om rotzooi te branden), een sigaret die uit een auto gegooid wordt of mensen die koken op vuur: één flinke windvlaag en het veld ernaast staat in de brand.

Alle branden in onze omgeving worden gemeld via een groot netwerk. Daar zit een groep mensen achter die direct gaan kijken wie er in de buurt is, en wie er kan gaan kijken. Vervolgens wordt er zo spoedig mogelijk bekeken welke brandkarren(bluswagens) er in de buurt zijn, en gaan er allemaal vrijwilligers op af! Als het een veldbrand is, kan deze levensgevaarlijk zijn door de vele wervelwinden die we hebben in dit seizoen.

Wij hebben branden dicht bij ons in de buurt gehad, maar gelukkig is mijn man Paul een van deze vrijwilligers en staat bij ons een brandkar voor de deur. Verschillende huizen en shags (huizen van golfplaten) werden gered...

Helaas is de realiteit dat de natuur nu een groot risico loopt. Behalve bossen en planten, leven hier heel veel wilde dieren! Grote en kleine, snelle, maar ook langzame. Afgelopen tijd waren er al een grote, bijna oncontroleerbare brand in het Dinokeng Big 5 Reserve én op hetzelfde moment in het Pilanesberg National Park. De branden laten een spoor van vernieling achter. 

Snelle dieren gaan op de vlucht. In hun vlucht komen ze een hek tegen....

Langzame dieren gaan ook op de vlucht, maar kunnen het vuur niet voorblijven...

De branden in Zuid-Afrika zijn er altijd, en zullen er altijd zijn. Ze zijn een gevaar voor mens en dier. 

Onze buurt

Wij hebben een mooi groen gazon, en een stenen huis waardoor de brand niet zomaar ons huis verwoest. Maar onze buren wonen in een huis van hout, spaanplaat en metaal, tussen het hoge en droge gras, en moeten eten maken op het vuur. De apen in de achtertuin redden zich wel, die rennen naar een gebied via de hoge bomen naar de andere kant van de rivier. De schildpadden, die vind je maanden later terug. Althans, het schild. 

Zuid-Afrika is Nederland niet. En andersom ook niet.

Brandweer? Die komt eraan wanneer de vrijwilligers al geblust hebben...

De Politie? Wanneer het gevaar al geweken is. 

Wanneer je in Zuid-Afrika bent in onze droge winter (jullie zomervakantie) houd dan alsjeblieft rekening met het brandgevaar! 

Gooi geen sigaretten uit je auto, ook niet eerst het brandpuntje eraf! Laat geen glas slingeren, en wanneer je wil braaien, zorg dan dat er een tuinslang of emmer water in de buurt is. En maak het goed uit voor je gaat slapen of verder trekt.

En mocht er nou wel iets fout gaan...

Zoek hulp, bel de receptie of eigenaar van je overnachtingsplek. Door op tijd te melden, kan er vaak snel gehandeld worden. 

Al lijkt het mee te vallen, Zuid-Afrika is onvoorspelbaar.

En juist dat maakt het hier zo bijzonder.

Over Mirjam

Na jarenlang gewerkt te hebben in de racewereld, besloot Mirjam een ander pad in te slaan. Samen met haar man Paul en kinderen Zoë (14), Perrin (10) en Maylin (9) liet ze het koude Nijmegen achter zich en emigreerde ze naar de warmte van Zuid-Afrika.

Met een ‘accompanying spouce visa’ mag Mirjam in Zuid-Afrika wonen. Dit houdt in dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de zorg voor haar kinderen terwijl Paul aan het werk is. Maar Mirjam is een bezig bijtje. Om haarzelf nuttig te maken en haar creativiteit tot uiting te brengen, draagt ze regelmatig haar steentje bij in de community en schrijft Mirjam over haar ervaringen in Zuid-Afrika. Zo hoopt ze de wereld nog een beetje mooier te maken.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl