Han Op bezoek bij het wild

Op bezoek bij het wild

door Han

Een van de vele voordelen van in Zuid-Afrika wonen is dat je een ruime keuze hebt uit de vele wildparken. Je kan zelfs meerdere keren naar hetzelfde park omdat het steeds weer anders is. Soms zie je heel veel wild en soms weinig maar wel heel bijzondere exemplaren.

We hebben hier het systeem dat inwoners van Zuid-Afrika minder entree voor de parken betalen dan buitenlandse toeristen. In het begin toen we hier woonden had ik nog geen verblijfsvergunning. Hoe kun je dan aantonen dat je hier woont? Kennissen gaven ons de tip om de meeste recente elektriciteitrekening mee te nemen, en verdomd, dat werkt!

We hebben al heel veel parken bezocht en hebben tegenwoordig een Wildcard waarmee we gratis in de meeste parken kunnen. De mooiste herinneringen heb ik aan het park Dikhololo (spreek uit: Dikke lolo) dat in Noord West ligt vlak bij de plaats Brits. We hadden met 2 bevriende stellen afgesproken om daar een midweek door te brengen. Het was heerlijk om deze oude vrienden terug te zien en het park is prachtig. Mooie accommodatie, prachtige zwembaden en je kunt er gewoon te voet op ’n safari omdat er geen roofdieren zitten. Hoewel het toch wel indrukwekkend is om op weg naar het zwembad oog in oog te staan met een enorm grote Elandantiloop.

Iedere ochtend gingen we al vroeg op pad om wild te zien. Henry en Berna, onze Afrikaanse vrienden hebben veel verstand van wild en leggen ons uit hoe je van de wind af dichter naar het wild kunt toekomen. Het was echt geweldig om op een paar meter afstand een blesbok of kudu te zien.

Op een ochtend waren we met z’n drieën aan het proberen om heel dichtbij een spiesbok te komen, toen we opeens rechts van ons iets hoorde. Het was een giraffe die ons totaal niet opgemerkt had. Berna liep voorop en was ter hoogte van de giraffe toen we de giraffe voor het eerst zagen. Om het dier niet te laten schrikken dook Berna weg in het hoge gras. Ik heb een mooie foto kunnen maken van de giraffe maar zag pas later dat het dier echt kijkt in Berna’s richting en in haar houding lijkt uit te drukken: Verhip, zit daar niet een klein vrouwtje in haar fel rode shirtje weggedoken in het hoge gras? 
 
We hadden een mooi 8 persoonshuisje gehuurd en we hebben afgesproken om beurten te koken. Het leek ons leuk omdat we met 3 verschillende nationaliteiten zijn: Engels, Zuid-Afrikaans en Nederlands. Dat iedereen iets bereidt wat typisch is voor zijn land.

De Zuid-Afrikaners maakten zich er makkelijk vanaf met een braai en Malvapudding na. Heerlijk was dat! De avond dat onze Britse vrienden de kookbeurt hebben valt na een zwaar onweer de elektra uit (het enige kooktoestel is electrisch) en het blijft maar regenen. Met de volharding die de Britten lijkt te zijn aangeboren krijgen we toch een heerlijke maaltijd” van “bangers and mash” (varkensworstje met aardappelpuree).

Als laatste zijn Jan en ik aan de beurt. Wij hebben besloten om een lekkere koude schotel te maken en Jan en ik staan samen in de keuken maar...Jan en ik zijn niet goed in samen koken. Thuis kook ik en hij ruimt de afwas en zo bewaren we de harmonie. Als ik hem net iets te veel geïrriteerd heb besluit hij even buiten een luchtje te gaan scheppen. Het is al aardig donker en hij loopt wat rond het huisje als hij op een gegeven moment een dreunend geluid nader hoort komen. Net als hij zich afvraagt wat dat is, ziet hij een kudde van wel 50 zebra’s vanuit de struiken op zich afstormen. Hij kan zich ternauwernood in veiligheid brengen door achteruit te springen en zich zo plat mogelijk tegen de muur te drukken terwijl de zebra’s vlak langs hem heen galopperen in de nauwe doorgang tussen hem en de boom die daar staat.

Als Jan even later binnenkomt, ziet hij zo wit als het ei dat ik aan het pellen ben. Wat is er gebeurd? Vraag ik, en hij zegt laconiek: “Tja, in Nederland steek je over bij de zebra maar hier lopen de zebra’s je van de sokken!”

Over Han

Han Gunst besluit in september 2006 haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken en van haar favoriete vakantieland haar nieuwe vaderland te maken. Ze woont in Montagu, een charmant dorpje in Zuid-Afrika. Ze organiseert op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika om haar liefde voor dit land met anderen te delen. Ze geniet volop van de adembenemende natuur en het dagelijks leven op het Afrikaanse platteland. En ze schrijft graag over dit prachtige land dat zo verschilt van Nederland!

Lees hier alle columns van Han.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors