Mirjam Column: Zon, zee, strand en wildlife

Zon, zee, strand en wildlife

door Mirjam

Heerlijk, even een paar dagen ertussenuit. Dat doe je hier in Afrika met enige regelmaat. Gewoon een paar dagen de bush in, of een paar dagen naar de zee. Vanaf Pretoria, waar wij wonen, kun je best heel veel kanten op. De bush is binnen handbereik. Dinokeng Game Reserve ligt vrijwel in de achtertuin, en dus is dat de favoriete plek om zo nu en dan een middag door te brengen, op zoek naar olifanten, neushoorns en katachtigen.

Het strand ligt echter iets verder weg. De dichtstbijzijnde oceaan is de Indische Oceaan. Een heerlijk warm bad met heel veel verschillende zoogdieren als de dolfijnen, de walvissen in het seizoen, de schildpadden, en heel veel leven in de riffen die her en der aan de kust liggen. Wij besloten afgelopen vakantie een bezoekje te brengen aan Sodwana Bay. Dat ligt boven Durban en boven St. Lucia, al bijna aan de grens met Mozambique. Het is dé plek om naartoe te gaan als je in Zuid-Afrika wil duiken. Een beetje het Sharm el Sheik, Hurghada of Cairns van Zuid-Afrika.

Via de snelweg passeer je eerst de plaatsen Amsterdam, Ermelo en Amersfoort. Dat blijft een maf gegeven. Zeker als je zoals wij met wat regenachtig weer die kant op gaat, lijkt het bijna alsof je in Nederland bent. Even lijkt het heel dichtbij. Langs de grens met Swaziland rijd je naar Kwazulu-Natal. Het tropische klimaat komt je tegemoet.

Bij Pongola stoppen de meeste mensen om de auto bij te vullen en de koelbox weer even op te laden. Zodra je hier de auto uitstapt, slaat het vocht op je lijf neer. Duidelijk een heel ander klimaat dan in de semi-woestijn waar wij ons bevinden. Veel palmen, veel groen, bergen en kabbelende rivieren. Op naar de laatste twee uur voordat we Sodwana bereiken. 

Bij Hluluwe gaan we de snelweg af, en daar zagen we iets wat we nog nooit gezien hadden… ananasvelden! Zo ver je kan kijken: ananassen! Grote en kleine... Wat geweldig! Vaak hebben we ons afgevraagt hoe ze groeiden, en nu hebben we het met eigen ogen gezien. Als je in de buurt komt, is dit zeker een bezoekje waard.

Langs de route van Hluluwe naar Sodwana Bay waan je je direct weer in een ander Zuid-Afrika. Vorig jaar bezochten wij Botswana, en daar deed het ons aan denken. Ruim, her en der een huisje of een winkel. Ezels en geiten als roadblock, en uiteindelijk een stukje door het wildreservaat bracht ons in Sodwana. Een klein duikersdorpje met een groot drankprobleem zoals ze je daar zullen vertellen.

Via allerlei duinweggetjes komen we uit bij het huis van vrienden waar we de aankomende dagen zullen blijven. Tropisch warm, hoge luchtvochtigheid, wat is het klam! Desalniettemin slapen we ’s nachts redelijk, en gaan we de volgende ochtend naar het strand. En niet bepakt en bezakt met een koelbox onder de arm, en een handdoek om de nek, maar gewoon met de auto het strand op! Wat een belevenis! Door het mulle duinzand, zo over de grote duin, sta je ineens op het strand.

We genieten van het strand, van de kinderen die voor het eerst met een snorkel op hun hoofd de bijzondere onderwaterwereld verkennen. Wat zijn wij toch bevoorrecht dat wij dit kunnen doen met de kinderen. Schelpen zoeken, de mooiste exemplaren bewaren, en met verbrandde schouders ’s avonds naar bed.

Op de derde dag besloten we een 4x4 trail te gaan doen. Op naar Lake Sibaya. Wat een geweldige routes liggen hier langs het strand. Door het mulle zand, op weg naar onaangetaste natuur. Bijzondere ontmoetingen, en de mooiste plekjes. Onderweg moesten we stoppen voor een enorme varaan die lag te relaxen op de weg, en echt niet van plan was om aan de kant te gaan. Wat een beest! Fantastisch.

Uiteindelijk kwamen we uit bij Lake Sibaya. Een meer dat door de zee gevormd is, en door zijn mooie witte zand bijna pijn doet aan je ogen. Het lijkt een heerlijke plek om te zwemmen, maar... Dit is Afrika. En al snel zien we dat dat echt niet kan op deze mooie plek! Dit is het zwembad van andere bewoners. De nijlpaarden steken hun koppen omhoog om even te laten zien wie hier de baas zijn.

Wij stappen maar weer in de auto en gaan verder. Via de mooiste vergezichten en tropische plekjes komen we uit bij een weg die iets te veel regen heeft gehad. Normaal zou je hier moeten kunnen oversteken, maar op dit moment gaat dat niet. Midden in de bush terwijl de zon door de bomen schijnt en de apen boven onze hoofden in de bomen spelen komen er ineens vier jongens uit de bosjes. Ze rennen het water in en pakken snel wat uit het water. Ineens beseffen wij ons dat deze jongens hier gewoon heerlijk aan het zwemmen waren! We maken contact, en ze komen voorzichtig weer tevoorschijn. Helemaal naakt, met hun handjes voor hun kruis. Met handen en voeten leggen we uit dat ze rustig verder kunnen spelen, en dat we niet zullen oversteken omdat het water te diep is. Ze gaan verder spelen, met een zelfgemaakte bal van klei en bladeren, hier in the middle of the bush...

Dit soort ontmoetingen zijn de mooiste. Het zet je altijd even met 2 voetjes op de vloer. Zelfs onze kinderen praten er nog steeds over, wat het verschil is tussen hun speeltuin en de speeltuin van deze jongens. Hier wordt gezeurd of het zwembad wel getest is, en daar liggen die jongens in het water waar net daarvoor een kudde koeien her en der een flats liet vallen. Niet te praten over het feit dat het echt midden in de bush is, dus wat leeft er nog meer?

We besluiten nog een dag naar Tembe Elephant Park te rijden. Uiteraard een dag in de bush. Ondanks het wildlife dat we tegenkwamen kon niets meer tippen aan de mooie omgeving rondom Sodwana Bay. Wat is het toch een mooi land, met een enorme diversiteit, en bijzondere mensen.

Mocht je deze kant op willen komen en je hebt de tijd om een dag strand en een dag omgeving Sodwana aan te doen, doe dit dan zeker! En als je er dan toch bent...  Bestel dan een Sodwana Ice Cream bij de gekleurde marktstalletjes. Je hebt het echte Sodwana niet geproeft als je die overgeslagen hebt! Zodra de dames voor jou Sodwana Ice Cream maken, kijk dan ook vooral in de bomen om je heen. De aapjes zitten op de loer! De Isimangaliso Monkey. Familie van de vervet Monkey, maar net een beetje anders. Een mooi stukje Zuid-Afrika dat wij na 5 dagen weer gedag zeggen, maar met zekerheid komt er een dag dat we terug zullen zijn.

Over Mirjam

Na jarenlang gewerkt te hebben in de racewereld, besloot Mirjam een ander pad in te slaan. Samen met haar man Paul en kinderen Zoë (14), Perrin (10) en Maylin (9) liet ze het koude Nijmegen achter zich en emigreerde ze naar de warmte van Zuid-Afrika.

Met een ‘accompanying spouce visa’ mag Mirjam in Zuid-Afrika wonen. Dit houdt in dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de zorg voor haar kinderen terwijl Paul aan het werk is. Maar Mirjam is een bezig bijtje. Om haarzelf nuttig te maken en haar creativiteit tot uiting te brengen, draagt ze regelmatig haar steentje bij in de community en schrijft Mirjam over haar ervaringen in Zuid-Afrika. Zo hoopt ze de wereld nog een beetje mooier te maken.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors