Sarina Stokvel

Stokvel

door Sarina

Stokvel… In Nederland ken ik het niet, maar in Johannesburg kan ik het idee heel erg waarderen.

Van wat ik begrijp, is een stokvel een groep mensen die samen een jaarlang geld sparen, het gespaarde geld aan het eind van het jaar terugkrijgen en er dan iets leuks mee gaan doen. Er bestaan veel varianten op. Zo hebben we op mijn werk ook een soort van stokvel. Met elf mensen leggen we elke maand een bepaald bedrag opzij en degene die in die maand jarig is, krijgt dat geld op zijn/haar verjaardag. Het geld kun je gebruiken naar eigen inzicht. Verder leggen we geld bij elkaar wanneer er iemands familielid overlijdt, wanneer we een babyshower hebben en voor een lekkere lunch die we met zijn allen eten wanneer er iemand jarig is. Erg gezellig!

Het lijkt ook een goede manier te zijn voor veel mensen om te leren sparen. Van wat ik hoor en zie, hebben veel mensen toch veelal de neiging om geld gelijk uit te geven, om nú te genieten. Want je weet niet of je een morgen hebt. Hoewel dit stokvel idee op de korte termijn is, draagt het toch wel bij aan de realisatie dat het best prettig is om iets achter de hand te hebben. Bovendien is het natuurlijk ook gewoon leuk om met je verjaardag zo’n cadeau te krijgen en om met zijn allen iets extra’s te doen bij bepaalde belangrijke gebeurtenissen. 

We hebben op mijn werk een studente gehad uit Amerika die het eigenlijk wel een heel leuk idee vond. Ze wilde kijken of ze het misschien op de ene of andere manier kon invoeren bij haar thuis in Amerika. Misschien is het ook wel iets voor in Nederland. Het is toch gezellig en ook erg belangrijk om af en toe even sociaal te zijn op je werk en samen iets leuks te doen?!

Over Sarina

Sarina de Jonge (29) wilde van jong af aan al naar Zuid-Afrika. Toen ze een stage kreeg in Soweto werd haar droom werkelijkheid. De natuur is er prachtig en de mensen die er wonen geweldig. De kans om dieren in het wild te zien greep ze natuurlijk met beide armen aan. Ze gaat graag naar gameparks te gaan en door het land te reizen.

Weggaan uit Zuid-Afrika wilde Sarina niet meer. Daarom verhuisde ze in 2012 naar Johannesburg. Daar heeft ze eerst een tijdje als vrijwilliger gewerkt en 1 juli kreeg ze een baan aangeboden.

Johannesburg vindt ze nog steeds fantastisch. Ze is het niet altijd eens met wat er in reisgidsen staat over deze stad en daarom wil ze graag haar mening delen. Ook over al haar andere Zuid-Afrikaanse momenten praat ze graag. ‘Ik kijk ernaar uit om maandelijks over mijn ervaringen te schrijven.’

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors