Bloete voetenland
Als kind banjerde ik hier in Zuid-Afrika al voornamelijk rond op mijn blote voeten en nog steeds geeft het mij een heerlijk vrij gevoel. Door mijn voeten sta ik in verbinding met de natuur, kou en warmte, zand, gras, water en modder. Onderzoek toont aan dat op je blote voeten lopen goed is voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. De spieren in je voeten worden sterker, het stimuleert de bloedsomloop, vermindert stress en voorkomt spataderen. Onderzoekers raden aan om zoveel mogelijk op je blote voeten te lopen.
Nu moet ik zeggen dat er voor mij wel grenzen zijn aan het leven op blote voeten buiten in de natuur of in je eigen huis. Toen we hier net woonden stond ik dus wel een beetje vreemd te kijken toen ik kinderen op blote voeten door de supermarkt of ‘malls’ zag lopen. Ik vond het een beetje armoedig aan doen, lopen op die koude vieze vloer.
Maar inmiddels ben ik goed ingeburgerd, want nu gebeurt mij precies hetzelfde; mijn kind loopt zo nu en dan ook op zijn blote voeten door de supermarkt. Hoe dat komt? Ik haal onze zoon van 3 jaar na lunchtijd op van zijn school. Het is een pre-school, crèche zouden wij in Nederland zeggen, zijn school is een prachtige eco-vriendelijke school middenin de natuur. De kinderen worden gestimuleerd te leven met de natuur, te leren over en te genieten van de natuur, en haar te beschermen. Dat is hier met het heerlijke weer dus vooral veel op blote voeten buiten spelen. Als ouder breng je je kind met schoenen aan naar school, maar vaak gaan die even snel weer uit, om vervolgens niet meer aangedaan te worden.
Mijn zoon heeft dus vaak geen schoenen meer aan als ik hem op haal. Die zitten netjes in zijn tas. Na zijn ‘pick-up’ rijden we meestal door naar huis, maar op maandag gaan we voor zijn gym-uurtje begint samen boodschappen doen. En om dan de schoenen aan te trekken voor een klein half uurtje supermarkt om ze vervolgens bij de turnhal weer uit te doen… precies. Daarom loopt ook mijn kind op blote voeten door de supermarkt.
Wat kopen we dan zoal in de supermarkt? Eigenlijk is dat, nu ik de weg ken en weet waar ik ‘mijn’ producten kan halen, niet zo heel verschillend met Nederland. Wat wel anders is, is dat ik het nooit allemaal in één winkel kan halen; het aanbod aan producten verschilt overal. Voorraden zijn op of niet geleverd, het product is opeens vervangen door wat anders. Daarnaast verschilt de kwaliteit van groenten en fruit enorm per supermarkt en de bijbehorende prijzen.
Wat nu wel anders is in onze boodschappentas? Op het menu staan nu weleens maiskolven. Dat aten we in Nederland nooit. Ook nieuw op het programma: ‘gem squash’. Dat kende ik tot vorig jaar zelfs helemaal niet. Oh ja, en tegenwoordig drink ik rooibosthee. In Nederland had ik er een hekel aan, het zal wel iets met mijn jeugd te maken hebben want ik herinner mij de thee vooral met warme melk, die ik dan dronk uit de fles. Strikt genomen is rooibos geen thee maar een kruidendrank. Rooibos is een struik met naaldjes die in het cedergebergte groeit, drie uur van Kaapstad vandaan. Het is de enige plek ter wereld waar de rooibos struiken groeien.
Ik ben rooibosthee gaan drinken toen ik net bevallen was van onze tweede zoon. Rooibos bevordert de melkaanmaak en de baby krijgt ook de geneeskrachtige werking mee, waardoor baby’s er rustiger van kunnen worden. Daarnaast kan het werken tegen krampjes. Rooibos wordt ook veel gebruikt in verzorgingsproducten hier. Het blijkt een geheim wapen te zijn van Zuid-Afrika. Het is wetenschappelijk aangetoond dat rooibos energie geeft, allergieën kan verlichten en bijdraagt aan sterke tanden en botten. Daarbij schijnt het ook rijk aan anti-oxidanten te zijn, werkt het herstellend en kalmerend.
Dus kopen wij tegenwoordig ook voetcrème met rooibos. Die verzacht onze voeten waarop wij, als het even kan, blootvoets dit prachtige land mogen ontdekken.
Over Iemke
Sinds april 2015 woont Iemke Janssen-de Leeuw in Zuid-Afrika. Moeder van twee prachtige zoontjes, expat-vrouw, maar vooral vrouw van de wereld. Nieuwsgierig naar het leven in Zuid-Afrika en hoe dat verschilt met wat ze gewend is, begon Iemke met bloggen en het schrijven van columns. Ook geeft ze een paar keer per week sporttrainingen voor vrouwen en studeert ze voor natuurvoedingsconsulent.
Als gezin genieten ze van het relaxte leven, de indrukwekkende natuur en het heerlijk weer. Het leven in Zuid-Afrika verrijkt de familie, leert hen nieuwsgierig te blijven, maar laat hen ook (keihard) relativeren.
Bekijk ook eens het blog van Iemke.