Han Trein door de woestijn

Trein door de woestijn

door Han

Bij een mooie historische treinreis denk je misschien niet meteen aan Afrika maar toch zijn de mogelijkheden daartoe legio! Wij zijn dol op treinreizen en hebben er al een paar gedaan in Afrika. Het absolute summum op het gebied van treinreizen hier in Zuid-Afrika is de Blue Train.

Ik heb me laten vertellen dat dit de meest luxe trein ter wereld is!  Nou mag dat ook wel voor zo’n €1400 p.p. voor een enkeltje Kaapstad Johannesburg.

Daarvoor word je dan wel de volle 27 uur in de watten gelegd!! Toegegeven dit is super de super maar tevens ietsjes boven ons budget.

Maar als je van treinreizen houdt kruipt het bloed waar het niet gaan kan! We zien in de zaterdagskrant dat er nog een paar plaatsen beschikbaar zijn op de “Desert Express” dat is de meest luxe trein van Namibië.

Het betreft een 7 daagse reis waarop de trein het traject Windhoek- Swakopmund heen en weer rijdt. Alle overnachtingen en de meeste maaltijden zijn op de trein. Er rijdt een touringcar met de trein mee en als de trein stilstaat neemt de bus ons op een excursie. Dit leek ons wel iets!

Toegegeven het klinkt als een Namibië reis voor een bejaardentehuis maar wat is er mis met een weekje luieren?

Vrienden van ons besluiten mee te gaan en gezamenlijk vliegen we op een mooie zonnige zaterdag naar Windhoek. Daar worden opgewacht door Wimpie, onze reisleider/ buschauffeur. Ik blijf het leuk vinden dat zo’n kleerkast van een vent Wimpie, Japie of Hansje heet.

Hij brengt ons met de, in onze ogen oude, maar naar Namibische maatstaven luxe bus naar het station. “Zal die trein ook zo bejaard zijn?” denken we nog.

We worden op Windhoek Station onthaald alsof we royalty zijn. Ze hebben eerlijk waar  een rode loper voor ons uitgerold en het voltallige personeel staat gewassen en gesteven in een rij om ons te verwelkomen.

We krijgen een lekkere gekleurde cocktail en er zijn smakelijke snacks. Na deze gastvrije begroeting wijst een vriendelijk man, Kobus, ons waar ons compartiment is. Er zijn 4 treinstellen met ieder 6 compartimenten geschikt voor 2 of 3 personen. Alles is volgeboekt en het is gezellig druk.

Na ons te hebben opgefrist worden we een uur later in de lounge verwacht voor een briefing. Daar worden voorgesteld aan het zeskoppige team dat ons in de watten gaat leggen.

Eerlijk is eerlijk het ziet er allemaal fantastisch uit, het was echt romantisch. We hebben een mooi compartiment voor ons twee. Overdag is het een zitkamer met tafeltje en 3 zitplaatsen en na het diner is dat omgetoverd in twee eenpersoonsbedden. We hebben zelfs een kleine eigen badkamer.

Het eten in de trein is meer dan voortreffelijk. Het driegangen diner is ongelofelijk goed. We mogen steeds kiezen uit 2 of 3 gerechten er staat vaak wild en vis op het menu.

Het is werkelijk niet te geloven dat ze dat in zo’n minuscuul keukentje voor elkaar krijgen. Het is adembenemend mooi om tijdens het diner of ontbijt vanuit de langzaam rijdende trein (40km/uur is het maximum) twee giraffe naar je te zien kijken. Een ervaring om nooit te vergeten! We genieten echt. Het slapen is ook erg comfortabel in de airconditioned trein.

Hoewel de compartimenten niet groot zijn is het toch geriefelijk. Het enige minpuntje is wellicht die verdomd kleine badkamer… Badkamer is een groot woord voor een ruimte niet groter dan een meterkast. Heel knap bevat het toch een (kabouter) toilet, een douche en er is zelfs een wastafel die je of boven de toilet of in de douche draait, afhankelijk van wat je van plan bent.

Het is aanvankelijk een heel gepuzzel wat de beste manier is om iets te doen. De stalen deur is zelfsluitend en het is zaak om alle lichaamsdelen binnenboord te houden. Zo is de ruimte is te klein om staande voor de wastafel je tanden te poetsen. Na overleg met medepassagiers blijkt de enige manier om het douchescherm open te klappen, met je rug tegen de wand te gaan staan, wel opletten dat je naast het uitstekende zeepbakje staat anders haal je het niet en dan rechtopstaand te poetsen.

Als je licht voorover buigt neem je teveel plaats in. Pas daar en dan besef ik dat het tegen natuurlijk is om rechtopstaand je tanden te poetsen! Het douchen is al net zoiets. Wij konden, slank als we zijn, het douchescherm net dicht krijgen maar dan was het wel zaak om niet meer te draaien…. We hebben wat afgelachen.

Nou was er aan boord ook een forse meneer van tenminste 200kg. Beleefdheid verbiedt dat je dan vraagt “hoe krijg jij het voor elkaar om je te wassen” maar het houdt je wel bezig.

Terugkijkend was het een heel, heel mooie reis maar volgende keer ga ik toch liever met de auto… dan ervaar je toch meer verlatenheid en vooral de ruimte van dit indrukwekkende land.

Bovendien vind ik het fijn om me voorover te buigen als ik m’n tanden poets en me kunnen bewegen terwijl ik me douche is ook iets wat ik miste. Romantiek heeft zo z’n prijs!

Zuid-Afrikaanse zegswijze: 

Hy kom met die stadige trein - Hij komt te laat

Over Han

Han Gunst besluit in september 2006 haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken en van haar favoriete vakantieland haar nieuwe vaderland te maken. Ze woont in Montagu, een charmant dorpje in Zuid-Afrika. Ze organiseert op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika om haar liefde voor dit land met anderen te delen. Ze geniet volop van de adembenemende natuur en het dagelijks leven op het Afrikaanse platteland. En ze schrijft graag over dit prachtige land dat zo verschilt van Nederland!

Lees hier alle columns van Han.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors