Mirjam Column: Kerst in Zuid-Afrika

Kerst in Zuid-Afrika

door Mirjam

Alweer een jaar voorbij. Het is voorbijgevlogen! We maakten gekke dingen mee, ervaarden mooie momenten en waren verdrietig door de gebeurtenissen om ons heen. Maar het meeste hebben we dit jaar nog wel genoten van Zuid-Afrika.  

Het was ook een fijn jaar qua visite. We hebben echt genoten van al het bezoek en van iedereen die bij ons in het vakantiehuisje verbleef. Het is mooi om te constateren dat vriendschappen blijven, hoeveel afstand er ook tussen zit, en ook prima om te zien dat sommige mensen letterlijk vinden dat je te ver weg bent!

Hoe dan ook, kerst staat voor de deur, en dat gaat er hier anders aan toe. In eerste instantie gaan mensen er hier in Pretoria (lees community waar wij wonen) vanuit dat wij geen kerst vieren... GEEN kerst vieren. En waarom niet? Omdat wij niet geloven! Alleen mensen die geloven vieren kerst, en dus zullen wij dat vast niet doen.

Eerlijk is eerlijk, hier word ik dan weleens een beetje boos van, want we geloven wel! Maar dan in onszelf, en in de mensheid! Laat iedereen geloven wat hij wil, en laten we gewoon allemaal kerst vieren! Allemaal met de kerstgedachte de straat opgaan, en wie weet wat er voor mooie dingen van komen. Maar goed. Desondanks vinden de mensen om ons heen het wel leuk als we kerst met hun willen vieren.

De uitnodigingen voor een braai hier en een potijekos daar komen binnen. Maar sinds we hier wonen is er één traditie standaard gebleven! Wij Gourmetten! Net als heel Nederland met de kerst! En dus hebben we het gourmetstel uit de kast getrokken en zijn we vanmorgen in alle vroegte de mensenmassa ingedoken voor de laatste kerstinkopen.

Wat dat betreft is het hier net zo’n gekkenhuis als daar in Nederland. Gek blijft het wel dat je op je slippers, in een korte broek met “Last Christmas van Wham” nog even over de kerstafdeling slentert, waar je tegelijkertijd valt over de zwembaden! Het blijft een vreemde gewaarwording! De Braaipakken vliegen je om de oren, bij de liquor store hangen ze met de benen buiten, het is duidelijk! Kerstbonussen zijn binnen, en kerst 2018 is een feit!

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik de Action, Hema, Xenos en de Blokker verschrikkelijk gemist heb! Altijd even kijken wat de nieuwe trends zijn, altijd weer iets nieuws aanschaffen terwijl eigenlijk die kerstdozen al overlopen! Eigenlijk hebben we niks meer nodig, en altijd kom je weer met iets nieuws thuis.

Wel hebben we een “kerstmarkt” bezocht. Die bestaat hier vooral uit een heleboel eetkraampjes met hamburgers, biltong en bier! En tussen alle lichtjes en zwetende mensen kun je hetzelfde kopen als elke zaterdag op de boerenmarkt! Alleen nu noemen we het kerstmarkt, het is tenslotte bijna kerstmis. Afrikaanse logica alom! Als we een reden hebben om een biertje te drinken en de sokkiedans (Googlen!) te doen met de buurvrouw of een andere leuke dame, pakken ze die hier met twee handen aan.

Inmiddels is het 16.30, met 38 graden op de thermometer wacht ik nog even op manlief en de jongste die nog even snel een hele community water aan het brengen zijn. Hoe is het mogelijk. Een kamp van mensen en kinderen die, omdat het vakantie is, zonder water zitten... Het is vakantie, en dus komt de tankwagen met water niet. Ik hoef niet te geloven om de kerstgedachte te voelen, en dus hebben we de auto gevuld met flessen water die nu worden afgeleverd bij al deze mensen.

Ik geef nog even gauw de laatste spullen uit onze weggeefkast (lees te klein, teveel, niet meer gebruikt kast) aan het plakkerskamp hier verderop in de straat. Daarna is het tijd om rondom de tafel de gourmetset aan te zwengelen. Niet buiten! De mussen vallen van het dak, het is zinderend heet. Nee, wij gourmetten met het gezin onder het genot van de airco en de ventilator!

Pakken we daarna de cadeautjes uit, en dan zit voor ons kerst er alweer op! Morgen heerlijk de bush in, we leven in Afrika en moeten genieten van Afrika. En eerlijk is eerlijk! Genieten met een koelbox vol koude drankjes en een broodje met wat lekkers vind ik net zo bijzonder als die gourmet. Gewoon heerlijk genieten van het leven, van en met elkaar!

Met in gedachten iedereen die ver weg is, zodat ze stiekem toch heel dichtbij zijn.

Dat is de kerstgedachte!

Voor jullie allemaal alvast een uitzonderlijk mooi uiteinde gewenst! En dat Zuid-Afrika in 2019 maar op jullie bucketlist mogen staan. Geniet dit baie julle! Groetjes uit Pretoria en tot volgend jaar!

Over Mirjam

Na jarenlang gewerkt te hebben in de racewereld, besloot Mirjam een ander pad in te slaan. Samen met haar man Paul en kinderen Zoë (14), Perrin (10) en Maylin (9) liet ze het koude Nijmegen achter zich en emigreerde ze naar de warmte van Zuid-Afrika.

Met een ‘accompanying spouce visa’ mag Mirjam in Zuid-Afrika wonen. Dit houdt in dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de zorg voor haar kinderen terwijl Paul aan het werk is. Maar Mirjam is een bezig bijtje. Om haarzelf nuttig te maken en haar creativiteit tot uiting te brengen, draagt ze regelmatig haar steentje bij in de community en schrijft Mirjam over haar ervaringen in Zuid-Afrika. Zo hoopt ze de wereld nog een beetje mooier te maken.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors