Han Op bezoek bij het wild

Bij het wild op bezoek

door Han

Een safari of gamedrive, zoals wij hier zeggen, is altijd boeiend. Het is echt speciaal om het wild te observeren in haar natuurlijke omgeving. Jij bent immers degene die op bezoek komt. In de wildparken zijn de dieren totaal gewend aan auto’s en busjes die rondrijden en negeren die volledig.

Al heel wat keren hebben we hier gamedrives gedaan maar het blijft altijd verrassend en onvoorspelbaar. Ik kan me nog die keer herinneren dat we al uren hadden rondgereden in het Krugerpark zonder iets (bijzonders) te zien. Het was in een periode van droogte en de ranger in het kamp had ons aangeraden om vooral bij de drinkplaatsen te gaan kijken. Natuurlijk zagen we volop springbokjes, een paar kudu’s en twee zebra’s maar verder niets, nada, noppes!

Eén van de dames in het busje is bloemist en meent wel heel bijzondere gespikkelde bloemen te zien. Als we iets van het pad afbuigen om te zien wat het is, blijken het helemaal geen bloemen te zijn maar is het een jachtluipaard (ofwel een cheeta) die in het hoge gras verscholen ligt. Hij lijkt totaal niet onder de indruk van ons en loopt doodgemoedereerd rakelings langs ons voertuig weg. De man die naast me zit raakt totaal in paniek, want het dier is zo dichtbij dat hij zijn camera (met telelens) niet scherpgesteld krijgt! Die avond vertellen we tegen iedereen, die het maar wil horen, wat voor bijzondere “bloemen” we gezien hebben. In zo’n geval kan de reis niet meer stuk!

Wat me ook altijd goed is bijgebleven is die keer dat we in Etosha in Namibië waren. We hadden vier nachten accommodatie in de parken. Dit is niet goedkoop maar een echte aanrader! In Etosha, met de zoutvlaktes, zie je enorm veel wild. Laat ik het zo zeggen: Als het paradijs echt bestaan heeft dan leek het vast erg op Etosha. De hoeveelheid wild is ongelofelijk. Wat ik heel bijzonder vond is dat ieder kamp vlakbij een drinkplaats ligt en ze hebben in het kamp een tribune gebouwd waarop je bij het vallen van de schemering kunt gaan zitten om te kijken welke dieren er komen drinken. Echt te gek mooi. Terwijl ik daar zat te genieten met een glaasje wijn in mijn hand kwam er een stel naast me zitten. De man begon fluisterend, om het wild niet te verjagen, een gesprek met me. Hij vraagt of we ook al naar de boom waren gereden waaronder de leeuw lag. Dat hebben we nog niet gedaan maar het staat onmiddellijk voor de volgende dag in onze agenda! Ze hadden ons op het hart gedrukt dat we er vroeg bij moesten zijn, want de leeuw wachtte daar op zijn leeuwinnen die ’s nachts, op de zoutvlaktes, gaan jagen.

Het was nog bijna donker toen we vanuit het kamp naar de plek reden die de man ons had beschreven. We zagen inderdaad links van ons onder een boom een leeuw liggen met naast hem een jong vrouwtje. Opeens hoorden we de leeuw brullen en we zagen rechts van ons in de verte over de zoutvlakte een groep van tenminste zes leeuwinnen aan komen lopen. Nu wilde het toeval dat rechts voor ons op zo’n 200 meter afstand een groep springbokjes aan het grazen was. Je zag hoe de leeuw met zijn gebrul de springbokken in de richting van de leeuwinnen joeg die op hun beurt uitwaaierden om de kans op een vangst zo groot mogelijk te maken. Het was een fascinerend schouwspel dat je normaal alleen in natuurfilms ziet en waar we nu middenin stonden. We hebben met z’n zessen tenminste anderhalfuur zitten kijken zonder een woord te zeggen. Je komt ogen te kort. We waren zo gefascineerd dat je echt alles vergeet. Om goede foto’s te maken stond de deur van de bus helemaal open en nee, dat is niet eng. We waren geen partij maar slechts toeschouwer. Hoewel het jammer is voor de leeuwinnen kan ik met opluchting vermelden dat alle springbokken het overleefd hebben. Het kostte die avond wel moeite je niet schuldig te voelen als in het restaurant springboksteak wordt geserveerd.

Over Han

Han Gunst besluit in september 2006 haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken en van haar favoriete vakantieland haar nieuwe vaderland te maken. Ze woont in Montagu, een charmant dorpje in Zuid-Afrika. Ze organiseert op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika om haar liefde voor dit land met anderen te delen. Ze geniet volop van de adembenemende natuur en het dagelijks leven op het Afrikaanse platteland. En ze schrijft graag over dit prachtige land dat zo verschilt van Nederland!

Lees hier alle columns van Han.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors