Iemke Waar ik jullie mee naartoe neem als jullie op bezoek komen in Johannesburg

Waar ik jullie mee naartoe neem in Johannesburg

door Iemke Janssen

Johannesburg en de provincie Gauteng waarvan Johannesburg de hoofdstad is, is vaak geen populaire bestemming van toeristen die Zuid-Afrika bezoeken. Vakantiegangers die landen op het vliegveld OR Tambo rijden vaak meteen door naar het Krugerpark of Swazilad.

Ten onrechte, vind ik.

Kaapstad, de Tuinroute, het Krugerpark zijn wellicht de vanzelfsprekende highlights van dit land. Maar als je Zuid-Afrika echt wil leren kennen dan mag je deze omgeving niet overslaan. Er werd hier geologische en politieke geschiedenis geschreven, de natuur is prachtig en divers, en je kunt er heel veel leuke uitjes maken. Juist die plekken waar niet elke toerist heengaat zijn het bezoeken waard en zullen je iets leren wat niet iedereen weet.

Nu wij twee jaar in Johannesburg wonen en we de omgeving al goed hebben verkend, wil ik jullie dan ook niet mijn persoonlijke tips onthouden. Wat zou ik mijn familie en vrienden willen laten zien als ze hier een week op bezoek komen?

Liliesleaf

Liliesleaf was in de jaren vijftig en zestig een toevluchtsoord voor ANC-leiders die door het apartheidsregime in de ban werden gedaan.  In 1961 dook Nelson Mandela hier ook onder, in een boerderij in Rivonia, een buitengebied ten Noorden van Johannesburg. Prominente ANC-activisten konden hier schuilen maar tegelijkertijd ook politieke activiteiten blijven ontplooien.  Sinds 2008 is het een museum dat bezoekers informeert over de strijd voor vrijheid en het politieke landschap van Zuid-Afrika.  

Bryanston organic market of de Fourways Farmers Market

Johannesburg kent verschillende wekelijkse markten. De markt in Bryanston is een knus en relaxt marktje waar je biologische etenswaren kan kopen en prachtige handgemaakte producten. De farmers market is een echte ‘food market’: tientallen stalletjes waar je het heerlijkste eten kan kopen en kan opeten op boomstammen onder prachtige grote dennebomen.

Pilanesberg of Hennops trail

Als je de natuur in wil, zijn de opties oneindig rondom Johannesburg. Pilanesburg is een uitgestrekt, maar toch overzichtelijk prachtig wildpark met mooie lodges om te verblijven. De Hennops trail is een prachtig natuurgebied met diverse wandelpaden. Je kan zelfs een route wandelen waarbij je halverwege overnacht in een hut. Elke route begint met een avontuurlijke rit in een bakje aan een kabelbaan boven de rivier. Na een heerlijke wandeling kan je afkoelen in het zwembad bij de braaiplekken naast de rivier.

Red bus tour en het apartheidsmuseum

De rode bus die je vast kent van andere grote steden rijdt ook door Johannesburg. De tour is vooral erg fijn om te doen als de zon lekker schijnt en je lekker bovenin kan zitten. De tour rijdt door het oude centrum en de wijken daaromheen, waardoor je een mooi beeld krijgt van de stad, haar inwoners en geschiedenis.

We stappen tijdens de tour uit bij het apartheidsmuseum. Dit museum biedt een indringende kijk in het tijdperk van de apartheid. Als bezoeker wordt je meegezogen in een beklemmende werkelijkheid en ervaar je hoe het is om buiten de samenleving te worden geplaatst. Het is een museumbezoek dat je nog lang zal bijblijven. Om daarna even bij te komen stap je binnen bij het Four Season Hotel voor een high tea en een prachtig uitzicht over de stad.

Maropong: 'cradle of humankind'

Op een halfuur rijden van Johannesburg ligt ‘de wieg van de mensheid’. Dit uitgestrekte natuurgebied staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Hier zijn menselijke resten gevonden die miljoenen jaren oud zijn. De bekendste daarvan is ‘Mrs. Ples’, die gevonden werd bij de Sterkfontein-grotten. Je kan zelf afdalen in deze indrukwekkende grotten en het grote moderne museum bezoeken. Hier wordt het verhaal van de evolutie interactief verteld, wat ook kinderen erg aanspreekt.

En, hebben jullie al zin in een weekje Johannesburg? 

Over Iemke

Sinds april 2015 woont Iemke Janssen-de Leeuw in Zuid-Afrika. Moeder van twee prachtige zoontjes, expat-vrouw, maar vooral vrouw van de wereld. Nieuwsgierig naar het leven in Zuid-Afrika en hoe dat verschilt met wat ze gewend is, begon Iemke met bloggen en het schrijven van columns. Ook geeft ze een paar keer per week sporttrainingen voor vrouwen en studeert ze voor natuurvoedingsconsulent.

Als gezin genieten ze van het relaxte leven, de indrukwekkende natuur en het heerlijk weer. Het leven in Zuid-Afrika verrijkt de familie, leert hen nieuwsgierig te blijven, maar laat hen ook (keihard) relativeren.

Bekijk ook eens het blog van Iemke.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors