Sarina Soweto

Soweto

door Sarina

In 2010 was het weer zover. Na mijn eerste stage in Johannesburg in 2008, kwam ik in 2010 terug, dit keer voor een stage in Soweto.

Mijn eerste stagedag was er een om te herinneren, zoals dat vaak is met eerste keren. Met de bus vanaf de campus in Johannesburg waar ik verbleef naar het Chris Hani Baragwanath Ziekenhuis waar we binnenin het ziekenhuis werden gedropt. Het ziekenhuis bestaat uit meerdere gebouwen, parkeerplaatsen en straten. Dat op zich was al een hele belevenis. Binnenin het ziekenhuis moest ik wachten totdat iemand van de organisatie mij daar kwam ophalen om me vervolgens naar mijn stageplek te brengen. Hier mijn 3 directe collega’s ontmoet. Heel erg gezellig en heel veel geleerd over het reilen en zeilen in Soweto en op mijn stageplek. Dit is de stage waar ik Busi heb leren kennen als een collega en iemand die uiteindelijk mijn beste vriendin werd.

Al na een week vroeg ze mij of ik zin had om eens een weekend naar haar te komen en het ‘echte’ Soweto te ervaren. Daar had ik wel oren naar en een paar weken later was het zover. Vrijdag na het werk gingen we naar haar huisje en het feest kon beginnen. Na haar halve familie te hebben ontmoet en een aantal van haar vrienden was het tijd om te feesten. Van shebeen naar shebeen, voor mij best bijzonder. Als enige blanke had ik nogal wat bekijks, maar mensen waren vooral nieuwsgierig. Busi en haar vrienden zorgden ervoor dat er niks kon gebeuren, dus ik had alle rust en tijd om alles in me op te nemen. De shebeens waar we heen gingen waren gezellig, er stond goede muziek op en de sfeer was gezellig en ontspannen. De tweede avond was het al minder een verrassing en wist ik meer wat me te wachten stond. Overdag was het leven iets rustiger. We gingen langs bij een aantal vrienden van Busi en mijn haar werd gevlochten. Weer eens iets anders!

Mijn volgende weekend in Soweto stond meer in het teken van de World Cup. Op donderdag het openingsconcert. Heel erg gaaf, met eerst lokale artiesten en artiesten uit andere Afrikaanse landen en daarna was het tijd voor de internationale top-acts. Wat een avond! Een gezellige sfeer en goede muziek! De volgende dag was het ontspannen gedurende de dag en ’s avonds was het de eerste wedstrijd van Bafana Bafana (zo wordt het Zuid-Afrikaanse voetbalteam genoemd). Deze hebben we bekeken in een fanpark in Soweto. Supergezellig, iedereen neemt zijn eten en drinken mee, de wedstrijd kan worden gevolgd op een groot scherm en in de tussentijd praten met de mensen die voorbij komen. Op zaterdag naar Maponya mall en daar kon je op de foto met de mascotte. Al met al ook een superleuk weekend!

Over Soweto zou ik zo nog uren kunnen schrijven/vertellen, de boodschap blijft echter hetzelfde: als je de kans krijgt om met een local naar Soweto te gaan, laat de kans dan niet glippen. Het wordt hoe dan ook een onbeschrijfelijke ervaring.

Over Sarina

Sarina de Jonge (29) wilde van jong af aan al naar Zuid-Afrika. Toen ze een stage kreeg in Soweto werd haar droom werkelijkheid. De natuur is er prachtig en de mensen die er wonen geweldig. De kans om dieren in het wild te zien greep ze natuurlijk met beide armen aan. Ze gaat graag naar gameparks te gaan en door het land te reizen.

Weggaan uit Zuid-Afrika wilde Sarina niet meer. Daarom verhuisde ze in 2012 naar Johannesburg. Daar heeft ze eerst een tijdje als vrijwilliger gewerkt en 1 juli kreeg ze een baan aangeboden.

Johannesburg vindt ze nog steeds fantastisch. Ze is het niet altijd eens met wat er in reisgidsen staat over deze stad en daarom wil ze graag haar mening delen. Ook over al haar andere Zuid-Afrikaanse momenten praat ze graag. ‘Ik kijk ernaar uit om maandelijks over mijn ervaringen te schrijven.’

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors