Zuid-Afrika.nl Verkocht

Verkocht

door Frank van Den Berg

Ik was nog nooit in Zuid-Afrika geweest. Sterker nog, nog nooit in Afrika. Eind 2012 vroeg mijn toenmalige werkgever of ik in Zuid-Afrika twee projecten wilde doen. Voor drie tot zes maanden. Het was kort dag, maar ik was zo enthousiast dat ik direct ja zei en nog geen drie weken later zette ik voet aan land. Het ging allemaal zo snel. Vrienden en familie verklaarden me voor gek. Alles was zo onzeker, Zuid-Afrika zo onveilig en zo ver weg. Iedereen had een mening. Maar voor mij voelde het gewoon goed. 

Als je weet dat je voor een bepaalde of onbepaalde tijd naar een ander land verhuist, ga je er over lezen. Ik had er al veel over gehoord. Hoe mooi het is. Perfect klimaat. Ruimtelijk. Diversiteit van landschappen. Lekkere wijn. Maar ook de gevaren. En dan niet een leeuw tegenkomen als je je hond uitlaat, maar de criminaliteit. Als je over Zuid-Afrika gaat lezen, worden al die facetten aangekaart en bevestigd. Ook de criminaliteit helaas. Kortom, ik was op mijn hoede.

Met de dagvlucht met KLM landde ik laat in de avond op Cape Town Airport. Geen ideale tijd voor een eerste indruk tijdens mijn taxi-rit van het vliegveld naar mijn hotel in hartje Kaapstad. De volgende morgen werd ik door medewerkers van het hotel wakker gemaakt. Mijn huurauto was afgeleverd. Ik trok er direct op uit. Het was wel even wennen. Alles zit aan de verkeerde kant. Het stuur, de richtingaanwijzer en alle andere automobilisten. Het was zondag en rustig in de stad dus ik besloot in de omgeving te blijven. Waterfront en Camps Bay. Gewoon een beetje rondtoeren. Ik vond het allemaal prachtig. En nog steeds. 

Wat ik eerder al zei, ik was op mijn hoede! Ik vroeg me alleen af waarvoor? Ik zag alleen maar vriendelijke mensen. Overal. Op de hoeken van de straten probeerden Zuid-Afrikanen hun waar te verkopen. Van kralenkunst tot vuilniszakken. Niet opdringerig, maar met een lach op hun gezicht. Niet iets waar je bang voor hoeft te zijn. Ze stonden ook bij elke parkeerplaats, want ze ‘beschermen’ je auto voor een paar Rand. Ook niets om voor te vrezen. Kortom, mijn eerste dag was perfect. 

Wat me van die dag het meeste is bijgebleven, is de vriendelijkheid van de lokale bevolking. Blank of gekleurd, het maakt niet uit. Geen seconde heb ik me ook maar ergens onveilig gevoeld. Nu hoor ik mensen die Kaapstad kennen, zeggen: ‘Ja zeg, vind je het gek. Camps Bay, Waterfront. Daar voelt iedereen zich veilig!’ Klopt. Als ik de eerste dag Khayelitsha had bezocht, was het hoogstwaarschijnlijk anders geweest. 

Een dag later al begon ik mijn werkzaamheden. Maar ondanks dat voelde iedere dag als een geschenk. Tot op de dag van vandaag. Inmiddels werk ik al lang niet meer voor dezelfde werkgever maar ik woon en werk nog steeds in Zuid-Afrika. Ik was verkocht en verknocht aan Zuid-Afrika vanaf dag één. En alles wat ik gehoord en gelezen had voor ik hier kwam is waar. Het klimaat is heerlijk, niet te warm en niet te koud. Het land is adembenemend mooi en blijft me keer op keer verrassen. Of je nou over één van de prachtige kustroutes rijdt, door de oneindige wijnlanden rijdt of je je laat verbazen door natuur in de bergen en dalen. Het karakter verandert om de haverklap.

En onveilig? Ja. En nee. Natuurlijk moet je op oppassen. Zoals je dat ook moet wanneer je door Amsterdam fietst of wandelt. Of in elke andere grote stad in de wereld. En misschien ben ik niet realistisch om over een veilig Zuid-Afrika te spreken als ik het grootste deel van mijn tijd in Kaapstad en omgeving heb doorgebracht. In veel wijken is het blijkbaar nodig om een hoge muur met allerlei beveiliging erop te hebben. En helaas, er gebeuren ook nare dingen in Zuid-Afrika. Allemaal waar. Maar voor mezelf kan ik echter niet anders zeggen dan dat ik me hier veilig voel. Dat ik gewoon ’s nachts over straat kan gaan en me niet op hoef te sluiten om me veilig te voelen. 

Zuid-Afrika is van Z tot A een heerlijk land!

Over Frank

Een echte Bredanaar, dat was en is Frank van den Berg (50) nog steeds. Tot vier jaar terug had hij nooit gedacht Breda ooit te verruilen voor een andere stad of Nederland voor een ander land. "Het is me gewoon overkomen." Nu woont Frank alweer drieëneenhalf jaar in Zuid-Afrika en betwijfelt deze Bredanaar of hij er ooit nog vertrekt.

Na twee jaar in Houtbaai, ook wel The Republic of Houtbay genoemd, te hebben gewoond, woont en werkt Frank nu in Gansbaai. Samen met zijn Zuid-Afrikaanse vrouw runt hij met veel liefde een guesthouse in De Kelders. Hij krijgt werkelijk geen genoeg van de prachtige natuur in Zuid-Afrika en zeker ook niet van de Overberg en Walker Bay. Walvissen voor de deur! Wat wil je nog meer? Frank ervaart dat Zuid-Afrika je iedere keer als je een hoek omgaat, verrast.

Schrijven doet Frank voor zijn plezier. Korte verhalen of voor Getaway Travel zo nu en dan een column. "Neem het altijd met een korreltje zout. Dat geeft niet alleen smaak aan het eten..."

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors