Sarina Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

door Sarina

Taxi’s en bussen, de belangrijkste voertuigen voor de mensen hier. Ze rijden overal en je moet altijd scherp zijn als je over straat loopt, want het is niet altijd duidelijk wie er waar voorrang heeft. Een ding is zeker, openbaar vervoer in Johannesburg is op elke mogelijke manier een belevenis.

Sommige mensen snappen niet dat je als blank meisje in een taxi (de bekende minibusjes) stapt, want het is gevaarlijk en de chauffeurs zijn niet te vertrouwen. Toch geniet ik altijd van mijn reis met de taxi. Muziek aan en de manier van betalen. Iedereen weet hoeveel de taxi kost, Het geld wordt dan per rij (drie of vier mensen per rij) naar voren doorgegeven, waar de persoon naar de chauffeur het geld natelt en eventueel wisselgeld weer terug geeft naar achter. Het is een erg leuk systeem, net als het systeem dat je gebruikt om de taxi te laten stoppen.

Als je in wilt stappen, zijn er verschillende gebaren die je maakt met je hand om er achter te komen waar de taxi heen gaat. Elke eindbestemming heeft zijn eigen handgebaar. Als je uit wilt stappen, kun je bijvoorbeeld gebruiken “after robot” (na het verkeerslicht) of een gebouw of een straatnaam. De meeste mensen in de taxi lijken het ook geen probleem te vinden als er een blanke in de taxi zit, dus zeker de moeite waard om een keer te proberen.

Net zoals in de meeste landen rijden er in Johannesburg ook een heleboel bussen van verschillende busmaatschappijen. Ik ben het meest bekend met de Reya Vaya bus, omdat die mij vanuit Town bijna bij mijn goede vriendin Busi haar huis binnen brengt. Het is een prima bus die net als de taxi’s erg goedkoop is. De bus is snel. In tegenstelling tot de taxi’s, die niet altijd even ruim en/of comfortabel zitten, is de Reya Vaya bus vrij luxe. Het is naar mijn idee alleen niet zo’n belevenis als de taxi, aangezien de Reya Vaya bus niet heel anders werkt dan de gemiddelde bus in welk land dan ook.

Ook een opvallend middel van vervoer is de personenauto. De taxi’s rijden maar tot een bepaald tijdstip, meestal tot acht uur. Daarna moet je op andere manieren van transport vertrouwen om thuis te komen. Aangezien de taxi’s zoals wij ze in Nederland kennen ontzettend duur zijn, ga je al snel op zoek naar andere middelen. Zo kwamen mijn vriend en ik uit bij de personenauto. Het is naar mijn/ons idee iemand die een auto heeft en wat extra geld wil verdienen.

Op zich is er natuurlijk niks bijzonders aan een personenauto, maar als je met zijn vieren op de achterbank van een vrij kleine auto zit en met zijn tweeën op de passagiersstoel, dan wordt het ineens een heel ander verhaal. Het blijft leuk/interessant om te zien hoe mensen hier op elke mogelijke manier geld proberen te verdienen, zo ook met vervoer. Je komt er dan wel achter dat er ineens heel veel meer mogelijk is dan je denkt!

Net zoals in elke situatie moet je je gezonde verstand gebruiken, maar als je iemand kent die met je mee wil in een taxi of als je iets kunt bezoeken door een bus te gebruiken, raad ik aan om dat eens te doen. Op deze manier heb je ook al snel een praatje met de mensen, aangezien ze meestal wel nieuwsgierig zijn. Het is weer eens een andere manier om Johannesburg te leren kennen.

Over Sarina

Sarina de Jonge (29) wilde van jong af aan al naar Zuid-Afrika. Toen ze een stage kreeg in Soweto werd haar droom werkelijkheid. De natuur is er prachtig en de mensen die er wonen geweldig. De kans om dieren in het wild te zien greep ze natuurlijk met beide armen aan. Ze gaat graag naar gameparks te gaan en door het land te reizen.

Weggaan uit Zuid-Afrika wilde Sarina niet meer. Daarom verhuisde ze in 2012 naar Johannesburg. Daar heeft ze eerst een tijdje als vrijwilliger gewerkt en 1 juli kreeg ze een baan aangeboden.

Johannesburg vindt ze nog steeds fantastisch. Ze is het niet altijd eens met wat er in reisgidsen staat over deze stad en daarom wil ze graag haar mening delen. Ook over al haar andere Zuid-Afrikaanse momenten praat ze graag. ‘Ik kijk ernaar uit om maandelijks over mijn ervaringen te schrijven.’

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors