Zuid-Afrika.nl Max Verwho?

Max Verwho?

door Frank van den Berg

Ook vanuit Zuid-Afrika kun je prima volgen wat er op deze aarbol gaande is. De focus ligt hier uiteraard op hele andere zaken. Hier richt het nieuws zich op de politiek en dan met name op Zuma en de droogte waar boeren onder lijden. Op de sportpagina’s is het eerst rugby, dan cricket en dan Engelse en Zuid-Afrikaanse voetbal. Al het ander sportnieuws kan worden samengevat op één A4'tje. 

In Zuid-Afrika moet je de krant lezen net zoals je auto rijdt, namelijk andersom. Je begint op de laatste pagina en leest terug naar voren. Je kunt het nieuws vanzelfsprekend ook volgen via het internet, social media of de televisie. Sinds kort kijk ik zo nu en dan naar BVN. Niet te vaak, maar af en toe vind ik het wel leuk om naar Mathijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw te kijken. Vroeger keek ik steevast op zondag naar Studio Sport, maar dat is voorbij. Mijn cluppie Ajax zag ik twee weken geleden dramatisch de titel verspelen en het heeft me nauwelijks geraakt.

Ook al woon ik dan wel niet meer in Nederland, uitzonderlijke prestaties van Nederlanders maken mij toch nog steeds trots als een olifant met zeven slurven. En sinds Max Verstappen een stoeltje bemachtigde in de Formule 1 volg ik dit op de voet. De vrije trainingen, de kwalificaties en uiteraard de race zelf. Ik probeer hier iedereen uit te leggen wie Max Verstappen is. ‘Max Who?’ is de meestgestelde vraag. ‘17 Jaar pas!’ en ‘heeft zijn rijbewijs niet eens!’ vertel ik ze dan. Ondanks dat ze het best bijzonder vinden, zijn ze al snel afgeleid en niet meer geinteresseerd. 

Ik had een zeer goed gevoel vorige week tijdens de voorbereidingen voor de race in Spanje. In de trainingen deed Max het al zo goed. Zeker omdat hij toen pas zijn eerste rondjes reed in zijn nieuwe bolide. Ik had net zo’n gevoel als bij het Nederlands Elftal op een EK of WK. Kriebels. Ik wilde onder de mensen zijn! Kijken en genieten met andere enthousiaste ‘supporters’. 

Ik trok er voor de race op uit, op zoek naar een kroeg met televisie en belangrijker nog: een televisie afgestemd op sportzender SS6! In Gansbaai sterft het van de dolfijnen, walvissen en haaien, maar van cafés vind je er maar weinig. En eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat de kwaliteit daarvan maar zozo is. Het eerste café dat ik binnenging, was Jimmy Rocket. Ik noem deze gemakshalve altijd Jan Kroket. Er zat een man of tien aan de bar met uitzicht op een grote flatscreen. Alle ogen waren gericht op... SS1. Rugby dus. Ik wenkte Jan en vroeg hem of het mogelijk was om over te schakelen naar SS6. ‘Waarom?’ vroeg hij. Ik legde hem uit dat er een hele hele belangrijke Formule 1 race te zien zou zijn. Halverwege mijn betoog draaide hij zich om en liep hij weg. Zinloos dus.

Op naar kroeg nummer twee: Seaview. Waarom die zo heet mag Joost weten, want er is vanuit dat etablissement geen druppel zee te zien. Het eerste wat ik zag was wederom Rugby. Ik gooide mijn charme in de strijd bij de dame achter de bar en probeerde haar te overtuigen van het wonderkind Max. En met succes, want ze zapte over naar SS6. Nog voor ik plaats genomen had op een kruk, kreeg de bardame zoveel verwensingen van andere gasten over zich heen dat ze in paniek terugzapte. 

De race zou spoedig beginnen dus besloot ik moederziel alleen de race thuis te volgen. Met mijn wijntje was ik van de eerste tot de laatste seconde nerveus betrokken bij een waanzinnig succes van ons supertalent. Wat voelde ik mij een trotse Nederlander! Ik heb welgeteld één WhatsAppje gekregen met felicitatie, maar ik heb genoten en staan springen voor de Televisie. Die volgende maandag heb ik de krant gekocht en las ik er alles over. Op pagina 27. Rechts onderin. Totaal 78 woorden. Fantastisch....

 

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors