Sarina De "gevreesde" wijken van Jo'burg

De “gevreesde” wijken van Johannesburg

door Sarina

Hillbrow, Town, Soweto... het zijn over het algemeen plekken die niet goed bekend staan en die je volgens de meeste reisgidsen maar het beste kunt vermijden. Erg jammer, want ik heb hele goede herinneringen aan al mijn bezoeken aan deze plekken.

Ik werk in Hillbrow en mijn vriend woonde hier voordat we gingen samenwonen. De eerste keer dat ik met hem mee ging naar Hillbrow was ik erg verrast door de levendigheid. Er zijn altijd mensen en op elk tijdstip van de dag is er wel wat te zien. In de clubs kijk ik altijd mijn ogen uit als ik de mensen uit hun dak zie gaan op de muziek. Als ik op donderdag en vrijdag vanaf mijn werk naar huis loop, word ik altijd vrolijk van de (harde) muziek die te horen is vanuit geparkeerde auto’s of vanuit de clubs en van de mensen die al helemaal in de weekendstemming komen.

In Town spreek ik meestal af met vrienden en als ik daar rondloop kijk ik graag naar de gebouwen die er zijn; veel van deze gebouwen hebben een mooie bouwstijl. Ik ben altijd nieuwsgierig welk bedrijf of welk deel van de overheid gevestigd is in deze mooie gebouwen. Het blijft ook leuk om de Reya-Vaya bus en alle taxi’s (minibussen) te zien rondrijden en om zo veel mensen bij elkaar te zien. Er valt ook een hoop te doen in Town, er is onder andere een groot museum en in het Carlton Centre kun je naar de vijftigste etage. Vanaf daar heb je een heel mooi en goed uitzicht over de stad.

En dan Soweto! Tja, als ik eerlijk ben heeft Soweto mijn hart gestolen. Ik heb hier zo veel leuke herinneringen aan mijn stage en aan mijn bezoeken aan Busi (een goede vriendin) en haar familie en vrienden. Samen naar het openingsconcert van de World Cup, samen uitgaan in het weekend, soms gewoon het rondlopen in de straten. Het is fijn als mensen naar je toe komen voor een praatje en geïnteresseerd zijn waar je vandaan komt en je vervolgens vertellen over hun geliefde Soweto. Er is altijd een aangename en gemoedelijke sfeer. Iedereen kent elkaar en er wordt ook goed voor elkaar gezorgd. Uitgaan in Soweto is elke keer weer een avontuur, één waar ik altijd veel plezier aan beleef.

Zoals eigenlijk overal het geval is, moet je je gezonde verstand gebruiken als je deze plekken wilt bezoeken. Ik heb me in deze plekken nooit onveilig gevoeld, niet als ik met mijn vriend/vrienden was maar ook niet als ik er alleen was. Het meest handige is om met locals te praten en iemand te vinden die de weg kent en je mee wilt nemen. Zo kom je ook het meeste te weten over de plekken. Overdag kun je er prima alleen rondlopen, zolang je maar weet waar je heen gaat. ’s Avonds is het het zeker ook waard om in deze plekken rond te lopen, maar dan zeker met iemand die de weg kent. Ik hoop dat mijn stukje jullie motiveert om niet alleen maar te luisteren naar wat je in de reisgidsen leest. Persoonlijk zou ik dan een heleboel avonturen en herinneringen armer zijn.

Over Sarina

Sarina de Jonge (29) wilde van jong af aan al naar Zuid-Afrika. Toen ze een stage kreeg in Soweto werd haar droom werkelijkheid. De natuur is er prachtig en de mensen die er wonen geweldig. De kans om dieren in het wild te zien greep ze natuurlijk met beide armen aan. Ze gaat graag naar gameparks te gaan en door het land te reizen.

Weggaan uit Zuid-Afrika wilde Sarina niet meer. Daarom verhuisde ze in 2012 naar Johannesburg. Daar heeft ze eerst een tijdje als vrijwilliger gewerkt en 1 juli kreeg ze een baan aangeboden.

Johannesburg vindt ze nog steeds fantastisch. Ze is het niet altijd eens met wat er in reisgidsen staat over deze stad en daarom wil ze graag haar mening delen. Ook over al haar andere Zuid-Afrikaanse momenten praat ze graag. ‘Ik kijk ernaar uit om maandelijks over mijn ervaringen te schrijven.’

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors