Iemke Janssen Impi

Impi

door Iemke Janssen

Zuid-Afrikanen genieten graag van het buitenleven. Let wel: als het niet te koud of te warm is. Zo tussen de 22 en 28 graden blijkt perfect te zijn om iets buitenshuis te ondernemen. Genieten in de buitenlucht doet iedereen natuurlijk op een zijn eigen manier. Maar grofweg zijn er toch wel drie groepen Zuid-Afrikanen hierin te onderscheiden:

  • De sportieveling  
  • De buitenshuis braaier
  • De actieveling  

De sportieveling tref je vaak heel vroeg in de ochtend aan, al hardlopend of fietsend. Ook kan je ze vinden op de golfbaan, voordat de zon op zijn hoogst staat heeft deze golfer al 18-holes gelopen.

De braaier kan je buitenshuis op verschillende plekken aantreffen, maar natuurparken, wildparken en kampeerplekken zijn favoriet. Om de buitenervaring comfortabel te maken wordt de braaiplek ingericht met complete camping-eetsets, één of meerdere braaien, koelboxen en parasols. De braaier geniet van de natuur, zittend op een luxe uitklapstoeltje met een biertje in de hand, een goede braai vol met vlees en in gezelschap van familie en/of vrienden.

De actieveling, is vooral ‘loslopend’ in de natuur te vinden. Hij of zij doet aan mountainbiken, trailrunning, hiken en aan ‘mud races’. Een mud race?

Deze modderige hindernisbanen zijn echt een fenomeen hier in Zuid-Afrika en worden al tientallen jaren georganiseerd. De evenementen staan zelfs op verschillende bucketlists; ‘dit moet je doen als je in Zuid-Afrika bent’. Het startte allemaal met de ‘Impi’, de eerste ‘muddy trail run’ van Zuid-Afrika. Het is nog steeds de bekendste en grootste mud run van het Afrikaanse continent. Duizenden mensen doen aan dit evenement mee.

Impi is een woord uit het Zulu en betekent ‘een gewapende groep mannen’. Dit leger van Zulu’s bewapende zich met een werpspeer, een knuppel en een schild bekleed met een koeienhuid. De impi’s vochten tegen de voortrekkers tijdens de grote trek (vanaf 1835) en tegen de Britten in de Zulu-oorlog in 1879.  Vooral hun verrassingsaanvallen maakten hen soms onoverwinnelijk.

Inmiddels worden er verschillende van deze modderige stormbanen over heel Zuid-Afrika georganiseerd, waarin ook de verrassing centraal staat. Elke obstakel is vaak onverwacht en als je de run voltooid hebt voel je je onoverwinnelijk.

Zo goed ingeburgerd als ik probeer te zijn, heb ik de afgelopen maanden aan twee van deze hindernisbanen meegedaan. Het begon met de ‘Muddy princess’, een mud run voor alleen vrouwen; 5 kilometer en 10 obstakels. Het motto van deze run is plezier hebben, er wordt niet getimed en iedereen kan eigenlijk mee doen. Het was een leuke eerste kennismaking met dit modderige fenomeen. Maar het smaakte naar meer: meer afzien en meer fysieke uitdaging.

Die uitdaging vond ik in de Warrior race afgelopen maand; 11 kilometer rennen en 22 obstakels.  Met heel veel modder, water, hoogte- en klimuitdagingen. Als team van vijf deden wij mee aan de categorie ‘commando’s’ en zo voelde ik mij ook zeker: een krijger op de stormbaan. De run verraste mij constant en was daarom echt spannend. Je weet niet altijd wat je te wachten staat of hoe je een bepaald obstakel moet trotseren. Het gaat dus over uitgedaagd worden en soms ook je angsten overwinnen.  Zo’n modderige race is dan ook een mooie metafoor voor het leven;  ga uitdagingen aan, wees niet bang en verleg je grenzen.

Het klinkt misschien gek maar ik vond het super gaaf om uit mijn comfortzone actief bezig te zijn in een team en mijn eigen grenzen verleggen. Het werkt verslavend! In februari staat de volgende mud race alweer gepland. Ik ben van plan mijn tijd te verbeteren.

Afgelopen maand gingen we ook nog naar een modderrace voor kinderen. Onze zoon deed mee aan de categorie 2 tot 5 jaar. Daar kwamen de drie groepen buitengenieters prachtig samen. De harlopers die meegedaan hadden aan de 'park run' waren net klaar toen de kinderen konden beginnen aan de hindernisbaan. En de ouders van de kinderen waren bezig om een comfortabele braaiplek in te richten. Iedereen genoot van hetzelfde prachtige Zuid-Afrikaanse natuurgebied op zijn eigen manier.

Over Iemke

Sinds april 2015 woont Iemke Janssen-de Leeuw in Zuid-Afrika. Moeder van twee prachtige zoontjes, expat-vrouw, maar vooral vrouw van de wereld. Nieuwsgierig naar het leven in Zuid-Afrika en hoe dat verschilt met wat ze gewend is, begon Iemke met bloggen en het schrijven van columns. Ook geeft ze een paar keer per week sporttrainingen voor vrouwen en studeert ze voor natuurvoedingsconsulent.

Als gezin genieten ze van het relaxte leven, de indrukwekkende natuur en het heerlijk weer. Het leven in Zuid-Afrika verrijkt de familie, leert hen nieuwsgierig te blijven, maar laat hen ook (keihard) relativeren.

Bekijk ook eens het blog van Iemke.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors