Zuid-Afrika.nl Tulpen in Afrika

Tulpen in Afrika

door Han Gunst

Hoezeer ik ook m’n best doe om mooi Afrikaans te spreken, zodra ik m’n mond open doe herkent de Zuid-Afrikaan een accent. Dan komt al snel de vraag: “Van waar is jy?” Sommigen gokken op Zweden of Duitsland, maar de meeste mensen herkennen toch meteen de Nederlandse tongval. Zodra ik toegeef dat ik Nederlandse ben, gaat het gesprek meteen daarover. Veel mensen zijn er geweest of hebben gehoord hoe mooi het is. Voordat ik het in de gaten heb, staan we te praten over bollenvelden, de Keukenhof,  tulpen en hyacinten.

Ik durf tegenover die enthousiaste mensen nooit toe te geven dat ik nooit in de Keukenhof geweest ben. Maar blijkbaar ben ik niet de enige Nederlander die dat overkomt. Maar ach, veel inwoners van Kaapstad zijn tenslotte ook niet op de Tafelberg geweest. Zo gaat dat blijkbaar als je iets binnen handbereik hebt.

Juist omdat men Nederland hier meteen in verband brengt met tulpen zou het leuk zijn om bloembollen in de tuin te hebben. Van lieve vrienden kregen we destijds bij ons afscheid uit Nederland een zak met honderd bloembollen mee. Het kostte heel wat praatwerk om die door de douane te krijgen, maar dat lukte uiteindelijk. We zijn begin september naar Zuid-Afrika verhuisd en bij ons nieuwbouwhuis moest er nog een tuin aangelegd worden. Het was alweer november toen de bollen de grond in konden. Hier op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld, november is hier voorjaar en dus al aardig warm. Ondanks onze goede zorgen werd het niks met de bollen. Zo hier en daar kwam een zielig, groen sprietje uit de grond, maar dat werd door de zomerzon onmiddellijk dood gebrand. Het zag er heel verdrietig uit, maar slim is het ook niet om net voor de zomer de bollen te planten!

Ik heb nog heel wat pogingen gedaan om wat Hollandse bloembollen in de tuin te krijgen, maar het lukte nooit. Eén keer was ik echt blij dat ze mooi opkwamen. Ieder ochtend ging ik er even naar kijken en ik zag in gedachten al een hele hoek vol rode en gele tulpen bloeien. Waar ik niet op gerekend had, was dat Abraham, onze nieuwe ijverige tuinman, mijn met zorg opgekweekte tulpjes aanzag voor onkruid. Hij kwam heel trots vertellen dat hij al dat “onkruid” met wortel en al mooi had weggehaald. Woest was ik! Maar wat doe je? Je kunt niet boos worden op de tuinman die geen bloembollen (her)kent.

Eerlijk gezegd heb ik sindsdien nooit meer de moed gehad om nog een poging te wagen. Ik heb mezelf maar wijsgemaakt dat tulpen hier niet kunnen groeien. Hoewel ik ieder jaar, bij onze versie van de Bijenkorf, één keer een bosje belachelijk dure tulpen koop. Die tulpen worden hier gekweekt en groeien waarschijnlijk in een ijskast, heb ik bedacht.

Vanmorgen staat in de krant een prachtig artikel over de Keukenhof en de Nederlandse bollenvelden met veel kleurige foto’s. Met… jawel, daarbij een aantal tips om hier tulpen in de tuin te planten!

•    Tulpen moeten in Zuid-Afrika in april (in de herfst) geplant worden.
•    Voordat je de bollen kunt planten moeten ze tenminste acht weken in de koelkast gelegd worden. Bloembollen hebben kou nodig om zich te ontwikkelen. Let op: leg ze niet in de diepvries!
•    Plant de bollen op een koele, schaduwrijke plek in uw tuin want ze kunnen niet tegen de Zuid-Afrikaanse zon.
•    De tulpen zullen tegen september (de lente) bloeien en kunnen tot wel 3 of 4 weken bloeien.

Je begrijpt dat ik al plannen heb om een zak bloembollen te kopen als ik weer in Nederland kom. Ik kan niet wachten om het nog eens te proberen! Want als Nederlander hier in Afrika ben ik het toch eigenlijk aan m’n stand verplicht. Wel tegen die tijd aan Abraham uitleggen dat het geen hardnekkig onkruid is...

Over Han

Han Gunst besluit in september 2006 haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken en van haar favoriete vakantieland haar nieuwe vaderland te maken. Ze woont in Montagu, een charmant dorpje in Zuid-Afrika. Ze organiseert op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika om haar liefde voor dit land met anderen te delen. Ze geniet volop van de adembenemende natuur en het dagelijks leven op het Afrikaanse platteland. En ze schrijft graag over dit prachtige land dat zo verschilt van Nederland!

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors