Sarina Terug in Nederland

Terug in Nederland

door Sarina


Momenteel ben ik weer even in Nederland voor een korte vakantie. Best vreemd om weer even ‘thuis’ te zijn, maar ook wel erg gezellig om de familie te zien en bij te praten. Terug in Nederland besef ik ook goed welke dingen ik eigenlijk mis als ik in Johannesburg ben.

Het eten in Zuid-Afrika bevalt mij prima, maar soms mis ik een echte donkerbruine boterham. Ik vind dat heerlijk en tot nu toe heb ik het echte bruine brood nog niet gevonden, maar ik blijf doorgaan met mijn zoektocht in Johannesburg. Het brood wat ik nu thuis eet, is hooguit lichtbruin te noemen en dan ben ik nog erg optimistisch.

Iets anders wat ik heel erg mis is de maand december in Nederland met Sinterklaas en Kerstmis in de kou. Ik vind het heerlijk als we met zijn allen binnen kunnen zitten en het buiten koud is en we lekker kunnen genieten van het heerlijke eten, kerstmuziek en elkaars gezelschap. Verder mis ik het ‘speciale’ decembereten ook wel: kruidnootjes, gevulde speculaas en de kerststol. Dingen die je wel kunt maken met de juiste ingrediënten, maar die soms iets meer tijd vergen, tijd die je niet altijd hebt als je op je werk nog van alles moet afronden voor we met vakantie gaan. 

In Zuid-Afrika is het heet in December en speelt kerst naar mijn idee niet echt een grote rol, in ieder geval niet in die mate zoals het in Nederland speelt. Ook de kerstversieringen is niet een heel groot ding. Ze verkopen kerstbomen en kerstballen, maar ik ken niemand die ook daadwerkelijk een kerstboom in huis heeft.

Logischerwijs mis ik Nederland in bepaalde opzichten wel, maar ik ben nog steeds heel erg blij dat ik de stap genomen heb om naar Johannesburg te verhuizen. Gelukkig gaan vliegtuigen het hele jaar op en neer dus kan ik met Kerstmis nog wel eens terug om van de heerlijke koude en gezellige kerst in Nederland te genieten. De rest van het jaar geniet ik dan lekker van mijn leven in Johannesburg.

Over Sarina

Sarina de Jonge (29) wilde van jong af aan al naar Zuid-Afrika. Toen ze een stage kreeg in Soweto werd haar droom werkelijkheid. De natuur is er prachtig en de mensen die er wonen geweldig. De kans om dieren in het wild te zien greep ze natuurlijk met beide armen aan. Ze gaat graag naar gameparks te gaan en door het land te reizen.

Weggaan uit Zuid-Afrika wilde Sarina niet meer. Daarom verhuisde ze in 2012 naar Johannesburg. Daar heeft ze eerst een tijdje als vrijwilliger gewerkt en 1 juli kreeg ze een baan aangeboden.

Johannesburg vindt ze nog steeds fantastisch. Ze is het niet altijd eens met wat er in reisgidsen staat over deze stad en daarom wil ze graag haar mening delen. Ook over al haar andere Zuid-Afrikaanse momenten praat ze graag. ‘Ik kijk ernaar uit om maandelijks over mijn ervaringen te schrijven.’

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors