Mirjam Column: Dagelijks op avontuur met de camera

Dagelijks op avontuur met de camera

door Mirjam

Als je in Zuid-Afrika woont, heb je gewoon een goede camera nodig! Want hoe je het ook went of keert, de game reserves met allerlei wilde dieren, bijzondere vergezichten, en fantastische fotomomenten zijn bijna dagelijkse kost. 

Maar niet alleen de game reserves! Een leven in Afrika betekent een leven vol verrassingen...

Eigenlijk zou je hier altijd je camera in de auto moeten hebben. Zelfs wanneer ik de kinderen van school moet halen, vinden er regelmatig bijzondere ontmoetingen plaats...

Het is niet ondenkbaar dat wanneer ik de zandweg vanaf onze oprit in sla, ik ineens oog in oog sta met een jakhals, een groep mangoesten, aapjes of een slang die zichzelf van de ene naar de andere kant van de weg beweegt. In de avonden zien we ook veel hazen en stekelvarkens. 

Twee weken geleden reden we van een etentje terug naar huis. En op de plek waar we regelmatig een paar grote, en dan bedoel ik ook echt GROTE stekelvarkens tegenkomen, zat iets op de weg! Stokstijf! We stopten, de auto in de achteruit, en daar zat hij. Een babystekelvarkentje, helemaal te schudden van angst, op de zandweg. 

Ik kan jullie zeggen... 

We waren op slag verliefd. Cuteness overload! 

We hebben de kleine schat opgepakt en meegenomen naar huis. Op de weg laten zitten is geen optie, want dan wordt hij doodgereden of gevangen en op de braai gebakken. Enige protest werd er wel geleverd, maar we wisten zeker dat we daar goed aan deden.

Omgedoopt tot Stinky, mocht hij mee op avontuur. 

Stinky kreeg zijn eigen ren, waar hij bij kon komen en wat rust kon vinden. We hebben hem helemaal schoongemaakt, gevoerd, en na een weekje is hij het wild weer ingestapt. Wat een bijzondere beestje was dat! Maar niet de enige die wat van zich laat horen…

De jakhals laat elke nacht even weten dat hij er is. Elke nacht horen we zijn gehuil en elke nacht weer genieten we daarvan. Onze parelhoenders waarschuwen ons ook bijna iedere nacht voor een katachtige die hier door onze tuin struint. Zoals een muskeljaatkat,  een mooi beestje, maar een echte jager waardoor onze kippen inmiddels met wat minder zijn.

En niet te vergeten onze bijna-huisdieren...

Vier ochtenden in de week komen ze na het ontbijt kijken of er nog wat over is. En uiteraard is dat er altijd! Dat zijn onze blauwapen. Een groep apen, bestaande uit één alfaman, een heleboel vrouwtjes en altijd een hoop spelende kinders, komt al vanaf de eerste dag bij ons een kijkje nemen. En vraag me niet hoe, maar het eindeloze respect naar hun en van hun is bewonderenswaardig. Ze komen op schoot zitten bij de kinderen, komen hun nieuwste kroost showen terwijl ze de oogjes nog dicht hebben… ze zijn fantastisch! En brutaal! Het blijven natuurlijk apen.

Ze horen bij ons leven in Zuid-Afrika, zoals alle dieren hier. We hebben respect voor de dieren om ons heen, en behandelen ze ook zo. Wij genieten van alle ontmoetingen, groot en klein, kort en lang, en hebben altijd een camera in de auto! 

Gewoonweg om vast te leggen hoe bijzonder het leven hier is, 10.000 kilometer bij Nederland vandaan. Bij een zebrapad wordt niet gestopt, maar een overstekende zebra?

Over Mirjam

Na jarenlang gewerkt te hebben in de racewereld, besloot Mirjam een ander pad in te slaan. Samen met haar man Paul en kinderen Zoë (14), Perrin (10) en Maylin (9) liet ze het koude Nijmegen achter zich en emigreerde ze naar de warmte van Zuid-Afrika.

Met een ‘accompanying spouce visa’ mag Mirjam in Zuid-Afrika wonen. Dit houdt in dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de zorg voor haar kinderen terwijl Paul aan het werk is. Maar Mirjam is een bezig bijtje. Om haarzelf nuttig te maken en haar creativiteit tot uiting te brengen, draagt ze regelmatig haar steentje bij in de community en schrijft Mirjam over haar ervaringen in Zuid-Afrika. Zo hoopt ze de wereld nog een beetje mooier te maken.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors