Zeven dingen die je mist als je Zuid-Afrika verlaat

Zeven dingen die je mist als je Zuid-Afrika verlaat

door Charlotte de Vries

Zuid-Afrika verovert je. Met het voortdurende uitzicht op de Tafelberg, de altijd lachende inwoners en het gezellige Afrikaanse taaltje pakt het land je helemaal in. Al snel voelt Zuid-Afrika aan als een tweede thuis.

Helaas is 'thuis' ook wel een ander woord voor 'gewenning', en zie je sommige schoonheden pas weer in op het moment dat je terugkeert naar Nederland. Grijze wolken miezeren boven Schiphol en dan begint het gemis. Herkenbaar? Dan mis jij vast ook de volgende zeven dingen wanneer je Zuid-Afrika verlaat!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

7. Braaien is je levensdoel

Het begint te schemeren, de hemel is rood geschilderd en dikke rookwolken dwarrelen omhoog. Het ge-tsss van een mals stukje vlees dat het hete ijzer raakt, de smeuïge geur die wat grillende groenten vrijlaten. Heel even vergeet je dat je omsingeld bent door bergen, een exotisch oerwoud, verlaten stranden en de zee.

Dáárom is braaien je levensdoel in Zuid-Afrika. Eén die ook nog eens heel makkelijk te behalen is. Vers vlees is overal verkrijgbaar - struisvogelbiefstukken liggen in de supermarkt! - en er zijn zoveel barbecues als toeristen in het land. Want wat er ook gebeurt, er móet en zál gebraaid worden. Sommige innovatieve mensen maakten zelfs een braai van een wc!

Heimwee naar dat gevoel van vrijheid en puur genot schiet door je heen, de eerstvolgende keer dat je de barbecue aansteekt in je kleine lapje tuin terwijl de verbitterde buurvrouw af en toe overdreven door het hek heen kucht, zanikend over de rook.

6. Ons hou van die Afrikaanse taal

Oh, Afrikaans! De eigenzinnige taal klinkt een beetje als Nederlands, maar dan wat vriendelijker. En af en toe heel grappig, zoals deze vijftien Afrikaanse woorden.

Na een klein weekje in Zuid-Afrika behoort 'baie dankie' al tot je dagelijkse vocabulaire. Je spreekt 'lekker' uit als 'lekkâh' en je wil 'nie' dat die leeuw dichterbij komt 'nie'. Eenmaal terug in Nederland moet je even afkicken, voordat mensen denken dat je in een tweede peutertijd bent beland.

5. De kolossale natuur

In Nederland rijd je urenlang langs dezelfde groene grasvelden, dezelfde koeien en dezelfde boerderijen. Denk dan eens terug aan Zuid-Afrika. Elke vijf minuten verandert daar het landschap. Van rustige glooiende heuvels naar felgroene Drakensbergen. Van uitgestrekte woestijnvlaktes naar tropisch regenwoud. Van enorme kronkelende rivierkloven naar eindeloze kustlijnen… De meest uiteenlopende, schitterende taferelen komen langs in je autoraam.

4. Het bedankje in het verkeer

Als je net aan je rondreis door Zuid-Afrika begint, snap je nog helemaal geen snars van het verkeer. Aan de verkeersgewoontes moet je écht wennen. Misschien herken je ook deze vier vermakelijke verkeersgewoontes.

Een 'regel' waar je snel aan went is het flitsbedankje. Meestal begint het geflits bij een gevaarlijk spelletje bumperkleven. De auto achter je flitst en wil je inhalen, maar jullie rijden op een éénbaanssnelweg! Voordat je het weet rijd je met 120 kilometer per uur in de berm en flitsen z'n koplampen nog één keer als bedankje.

Een flits als bedankje. Binnen no-time neem je die met liefde over. Misschien moeten we die vriendelijke regel in Nederland ook inlassen.

3. Het gevoel alsof je in Jurassic Park-light zit

Een olifant torent boven je safari-jeep uit, een groep leeuwinnen houdt je venijnig in de gaten en een dikke kakkerlak van twintig centimeter vliegt op je schoot. Twee neushoorns schieten uit de bosjes en je bent compleet overrompeld. Je wist niet dat die beesten zo groot waren!

Je zit in een light-versie van Jurassic Park. In een wereld die zo gigantisch en overweldigend is dat jij je moet aanpassen aan de natuur in plaats van de natuur aan jou.

2. Die échte glimlach

We kunnen er niet omheen: Zuid-Afrika is een problematisch land. Veel mensen leven in armoede, veel mensen hebben het moeilijk. Een local kan je weleens achterdochtig aankijken, maar het kost je één vriendelijke groet om zijn uitdrukking om te toveren in een glimlach waar alleen nog maar warmte en humor vanaf spat.

Ja, een humoristisch volk is het zeker. De meest hilarische verkeersborden en tegelspreuken staan door het land verspreid. Dan is Nederland toch wel een stuk serieuzer.

1. Wijntje, etentje, bergje

Je zit op het terras aan het V&A Waterfront. Kleurige koloniale huizen weerspiegelen in het water. De Tafelberg steekt er imposant bovenuit. Dit schitterende uitzicht neem je in je op terwijl je een hap neemt van je bobotie en je een heerlijk Zuid-Afrikaans wijntje op je tong laat smelten.

Het leukste is: waar je ook bent in Kaapstad, het fantastische eten, de beste wijnen en het uitzicht op de Tafelberg zullen je achtervolgen. Wat kan je dat missen wanneer je weer in Nederland bent!

Mis jij Zuid-Afrika ook zo en wil je weer terug? Of ben je benieuwd wat je mist? Boek nu meteen je vliegtickets naar Zuid-Afrika!

Fotocredits: Meraj Chhaya | Kim Levene | SA Tourism

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors