Vijf bizarre tradities in Zuid-Afrika

Vijf bizarre tradities in Zuid-Afrika

door Charlotte de Vries

Spijkerpoepen, zaklopen, schoentje zetten, koekhappen, ontvoerd worden door Zwarte Piet… Joost mag weten waar onze tradities vandaan komen. Dat ze bizar zijn, is in ieder geval zeker. Een meisje dat geconcentreerd boven een fles hangt om er een spijker in te "poepen" zal veel buitenlanders de slappe lach bezorgen.

Maar voor ons zijn dat doodnormale tradities. Net als dat de volgende vijf tradities en gewoontes voor veel Zuid-Afrikaners doodnormaal zijn. We kunnen het bijna niet geloven, maar tijdens een rondreis door Zuid-Afrika kan je dus serieus toeschouwer zijn van een van deze bizarre tradities.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

1. Huppakee, weg ermee!

Sommige delen van Johannesburg veranderen in complete warzones met oudejaarsavond. Retro televisies en radio's vliegen uit de ramen van appartementen, koelkasten vallen voor je neus uiteen op de stoep. Alles wat oud, beschadigd of onbruikbaar is, wordt met oudejaarsavond uit het raam geflikkerd. Zo van: alle meuk van afgelopen jaar gooien we weg voor een frisse start!

2. Volksverhuizing in een Smart

Als proppen een beoefende sport was bij de Olympische Spelen zou Zuid-Afrika die met platina winnen. Met name auto-proppen. Complete volksverhuizingen worden gepleegd in een Smart. Uit bedrijfspick-ups puilen drie ton goederen en dertig werknemers. En in de bus zit je gezellig met z'n drieën op één schoot. Proppen, proppen, proppen. Wel lekker duurzaam.

3. Beter gaat je vingertopje eraf

Langs de Wild Coast leeft een van de vriendelijkste bevolkingsgroepen van Zuid-Afrika: de Xhosa. De Xhosa herken je vaak aan hun rode kleren en met witte klei ingesmeerde gezichten. Ze zijn als de dood voor boze heksen en hebben allerlei beschermingsrituelen. Eentje daarvan is wel héél bizar. Namelijk dat op jonge leeftijd het topje van de pink wordt afgehakt. Volgens de Xhosa brengt dat vingertopje namelijk ongeluk.

4. Muntje werpen in een koe

Ben je verliefd geworden op een prachtige Zulu-man uit Kwazulu-Natal? Hartstikke leuk allemaal, maar bereid je éventjes voor op de bruiloft. Als Zulu-bruid draag je een rood hoofdtooi dat gemaakt is van je moeders haar. Je zingt en danst totdat je met je bruidegom meegaat naar huis. Om je te verwelkomen slacht je schoonfamilie daar even een koe. En in de maag van het karkas mag jij wat geld stoppen. Het is even wrikken, maar als je 'm eenmaal hebt gevonden, kan je de munten daarin loslaten en je bloederige hand weer terugtrekken. Lang leve de bruid!

5. Voortanden zijn zó overrated

In Kaapstad kom je ze wel eens tegen: stoere mannen en vrouwen die trots en breed glimlachend over straat gaan. Ze lopen met hun neus in de lucht, ondanks dat hun vier bovenste voortanden ontbreken. De 'passion gap' wordt deze te bizarre trend genoemd. In het filmpje hieronder vertellen een aantal Zuid-Afrikanen waarom ze dit nou zo mooi en voordelig vinden.

Wil jij ook zo graag een rondreis maken door Zuid-Afrika? Bekijk hier het beste reisaanbod!

Fotocredits: Schmilblick | Catherine Shyu | SA Tourism | SA Tourism | SA Tourism |

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors