5x waarom je Graaff-Reinet op je reisroute moet zetten

5x waarom je Graaff-Reinet op je reisroute moet zetten

door Charlotte de Vries

Wanneer je langs de meest perfecte exemplaren van de oud-Hollandse architectuur in Graaff-Reinet wandelt, stap je werkelijk terug in de tijd. Je hoeft alleen maar je ogen dicht te doen om het geluid van hoeven en houten wielen op de antieke straten te horen trommelen. Graaff-Reinet is het op drie na oudste stadje van Zuid-Afrika, ‘de parel van de Karoo’.

Weinig mensen die de reis van Johannesburg naar Kaapstad maken, zetten Graaff-Reinet op hun route. Waarschijnlijk vinden ze de trip landinwaarts te lang. Het liefst zouden we met reclameborden voor Graaff-Reinet in Port Elizabeth gaan staan, maar we doen het toch maar even met een blog. Bij deze geven we je vijf redenen waarom je Graaff-Reinet toch écht moet bezoeken tijdens je rondreis door Zuid-Afrika!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

1. Graaff-Reinet ligt te midden van een natuurpark

En wát voor een natuurpark! Het Camdeboo National Park beschikt over een van de meest spectaculaire uitzichten in het land. Een vijf kilometer lange weg vanaf het centrum van Graaff-Reinet leidt je naar het uitkijkpunt. Aan je voeten ligt de mysterieuze Valley of Desolation, een enorme vallei gevuld met rotspilaren, de dorre vlaktes van de Karoo en het perfecte cirkeltje van huizen dat Graaff-Reinet heet.

2. Het centrum is een tentoonstelling van de oud-Hollandse en Victoriaanse stijl

Graaff-Reinet is in 1786 gebouwd en sindsdien weinig veranderd. De stad is rijk aan 220 nationale monumenten in oud-Hollandse en Victoriaanse stijl. Van de oud-Hollandse stijl is de Groot Kerk, die met trots boven de hoofdstraat uit stijgt, het meest iconische exemplaar. Maar dwaal vooral van de hoofdstraat af en maak een wandeling door de kleinere straten: je zal wegkwijnen bij de antieke huizen van Graaff-Reinet.

3. De musea zijn oprecht interessant

De musea in Graaff-Reinet zijn lang niet zo stoffig als je ze van een klein plaatsje in de Karoo zou verwachten. Onze favorieten zijn het Reinet House Museum en Old Library Museum. In het Reinet House Museum zie je hoe de huizen er vroeger vanbinnen uitzagen. Alles van het oude meubilair tot het kinderspeelgoed is bewaard gebleven.

Het Old Library Museum geeft meer inzichten in de plaatselijke geschiedenis. Ook de natuurhistorie komt aan bod: in het gebied zijn fossielen gevonden die nog verder teruggaan in de tijd dan de dinosaurussen. Verschillende boerderijen rondom Graaff-Reinet beschikken over hun eigen fossielencollecties. Bezoek vooral Ganora Guest Farm waar boer Steynberg er je met aanstekelijke passie over vertelt.

4. In Graaff-Reinet eet je en slaap je fantastisch

Eten en slapen zijn toch wel de leukste dingen van het leven. En daaraan geen tekort in Graaff-Reinet. De Karoo-keuken is erg geliefd in Zuid-Afrika (denk aan lam van de Karoo en malvapudding!) en een aantal van de beste restaurants vind je in Graaff-Reinet. Zet Pioneers, Polka Restaurant en The Muller House alvast op je lijstje.

Ook beschikt het oude stadje over de meest charmante hotels en bed and breakfasts. Het meest bekende is het Drostdy Hotel. Het gebouw uit 1806 huisvestte de plaatselijke magistraat en zijn familie, en is later omgetoverd tot een vijfsterrenhotel.

5. Graaff-Reinet ligt op een uurtje rijden van een kunstschat

Je rijdt vanaf Graaff-Reinet dwars door het Sneeuberggebergte om het artistieke dorpje Nieu-Bethesda te bereiken. Er wonen zo’n 1.500 mensen, waarvan een hoop kunstenaars. De bekendste daarvan was Helen Martins. Ze leed waarschijnlijk aan een bipolaire stoornis en pleegde in 1976 zelfmoord, maar niet zonder een fantastisch kunstspektakel na te laten. Haar ‘Owl House’ is de belangrijkste trekpleister van het plaatsje geworden.

Hebben we je overtuigd om naar Graaff-Reinet te gaan? Bekijk hier het aanbod voor de leukste rondreis door Zuid-Afrika!

Fotocredits: nairnbarn | CharmaineZoe's Marvelous Melange | South African Tourism 

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors