De beste series, documentaires en films over Zuid-Afrika

De beste series, documentaires en films over Zuid-Afrika

door Charlotte de Vries

Heb je heimwee naar Zuid-Afrika of wil je alvast in de stemming komen voor je reis? Ben je benieuwd naar de turbulente geschiedenis van het land of leer je graag meer over haar natuur? We helpen je graag verder!

Na een lange redactievergadering kwamen we uit op elf fantastische series, documentaires en films over Zuid-Afrika. Met deze ‘watchlist’ kan je weer even vooruit. Dus haal gauw de DVD’s in huis en maak een rondreis door Zuid-Afrika vanaf je bank!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

Long Walk to Freedom (2013)

Deze relatief nieuwe film is een must-see voor fans van Zuid-Afrika. Long Walk to Freedom vertolkt het leven van Nelson Mandela, van zijn kindertijd in een Xhosa-dorpje aan de Wild Coast tot zijn presidentschap.

Searching for Sugar Man (2012)

Searching for Sugar Man is een ontroerende documentaire over de singer-songwriter Rodriguez uit Detroit. Zijn muziek bleek, zonder dat hij het wist, populairder te zijn in Zuid-Afrika dan Elvis Presley en werd de 'anthem' van de anti-apartheidsbeweging.

Invictus (2009)

Met de World Cup Rugby van 1995 probeerde Nelson Mandela de verdeeldheid onder de bevolking te overkomen. Wit en zwart speelden naast elkaar en werden zo verenigd. Een prachtige film met Morgan Freeman in de hoofdrol.

District 9 (2009)

Waarschijnlijk had je geen sciencefictionfilm in dit rijtje verwacht! District 9 is een bijzondere vertolking van District 6, een artistieke gettobuurt in Kaapstad die tijdens het apartheidsregime werd gebulldozerd.

Skin (2008)

Skin is gebaseerd op de roman When She Was White: The True Story of a Fmily Devided by Race van Judith Stone en vertelt het levensverhaal van Sandra Laing, een gekleurd meisje dat opgroeide in een wit gezin. Houd je zakdoekjes bij de hand!

Goodbye Bafana (2007)

Op Robbeneiland ontstond een bijzondere band tussen Nelson Mandela en de gevangenbewaarder James Gregory. Ondanks hun verschillende levensopvattingen, werden de twee vrienden gedurende de twintig jaar waarin Gregory Mandela bewaakte. Gebaseerd op Gregory’s boek Goodbye Bafana: Nelson Mandela, My Prisoner, My Friend.

Africa (2013)

De vierde aflevering van de BBC-serie Africa staat in teken van de Zuid-Afrikaanse natuur en de invloed die de twee oceanen erop heeft. Je ziet onder meer hoe Namaqualand tot bloei komt in de lente en waar de pinguïns hun eieren leggen.

Under African Skies (2012)

Stond Paul Simon’s Graceland bij jou ook altijd op z’n hardst in de auto? De documentaire Under African Skies is een fantastische manier om het album te herbeleven. Graceland is in Zuid-Afrika tijdens de apartheid opgenomen en heeft daardoor veel kritiek gekregen. In de documentaire reist Simon opnieuw naar Zuid-Afrika en kijkt hij terug op de gebeurtenissen.

Tsotsi (2005)

Tsotsi is een aangrijpende film over een 19-jarige gangster uit een sloppenwijk bij Johannesburg. Hij leidt een gewelddadig straatleven, totdat hij op de vlucht slaat en een auto steelt. Op de achterbank ligt een baby die Tsotsi’s leven voor altijd zal veranderen.

Disgrace (2008)

In Disgrace geeft David Lurie, gespeeld door John Malkovich, les aan de Universiteit van Kaapstad. Hij krijgt een affaire met één van zijn leerlingen, een gekleurd meisje. Als haar vader een serie klachten tegen Lurie indient, raakt Lurie verwikkeld in de harde wereld van de apartheidspolitiek.

Goede Hoop (2017)

Vorig jaar verscheen Goede Hoop, een zevendelige documentaireserie over de rol van Nederland in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. In zeven weken reist de filmcrew van Kaapstad naar Johannesburg: van het verre verleden van de Kaap tot het Zuid-Afrika van vandaag. De serie is te zien op de website van NPO.

Heb je genoeg films gezien en wil je nu écht op rondreis door Zuid-Afrika? Bekijk hier het beste reisaanbod!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors