Top 3 gekke kersttradities in Zuid-Afrika

Top 3 gekke kersttradities in Zuid-Afrika

door Charlotte de Vries

Terwijl we in Nederland ieder jaar weer hopen op een witte kerst, kunnen de bewoners van Zuid-Afrika er alleen maar van dromen. In de feestmaanden is het namelijk hartje zomer in Zuid-Afrika! Dikke wollen truien gaan de kast in en zwemkleding, braais en kampeerspullen komen tevoorschijn. De ideale kerstvakantie voor Zuid-Afrikanen is voor ons de ideale zomervakantie: lekker met z’n allen eropuit, het zonnetje in.

Onder de Zuid-Afrikaanse zon gaat kerstmis er dus iets anders aan toe dan wij gewend zijn. Zo vieren veel Zuid-Afrikanen de feestdagen samen met de leeuwen van het Krugerpark of in een tent bovenop een van de machtige Drakensbergen. Maar het kan nog véél gekker! Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika zijn we een paar heel gekke kersttradities tegengekomen. En de gekste daarvan moeten we natuurlijk even met jullie delen...

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 199 reizen naar Zuid-Afrika

3. Johannesburg verandert in een sfeervol oorlogsgebied

Je maakt een avondwandeling door de wijk Hillbrow in Johannesburg. In de verte hoor je een knal van wat afgestoken vuurwerk en je krijgt spontaan trek in de fles champagne die je straks gaat opentrekken. Plotseling knalt er iets vlak achter je! Je schrikt je kapot en draait je snel om. Daar, op de grond, ligt een gebroken televisie. Om je heen zie je nog meer spullen uit de ramen vliegen. Hele koelkasten, radio’s en banken vallen op de stoep uiteen!

Zo gaat het er in Hillbrow aan toe op oudejaarsavond. Spullen die helemaal versleten of kapot zijn, smijten de bewoners het raam uit. Het idee erachter: alle oude troep het huis uit voor een frisse start van het nieuwe jaar.

2. De geest van cookiemonster Danny komt je achtervolgen

Er was eens een klein, stout jongetje. Zijn naam was Danny. Elk jaar weer verheugde Danny zich enorm op kerstmis. Dan zette zijn grootmoeder een schaal met koekjes klaar voor de kerstman die kadootjes voor Danny meenam. Maar op Danny’s laatste kerstavond had hij niet alleen trek in kadootjes: hij had nóg meer trek in grootmoeders koekjes! Hij at ze op. Allemaal. En uit een vlaag van woede sloeg zijn grootmoeder hem dood.

Aan sommige Zuid-Afrikaanse kindjes wordt verteld dat de geest van Danny rondspookt in de huizen van stoute kinderen. Dat is nou nog eens een leuk verhaaltje voor het slapen gaan.

1. Sappige rupsen voor het kerstdiner

We hopen dat je een ijzeren maag hebt, want we zijn aangekomen bij de meest gekke kersttraditie van Zuid-Afrika. Bij sommige families bestaat het kerstdiner namelijk niet uit braaivlees en malvapudding, maar uit rupsen. En niet zomaar rupsen. Dikke, sappige joekels van de nachtpauwoog.

Voordat je bepaalde Leeuwenkoning-taferelen in je hoofd haalt: deze wriemelende delicatesse wordt gelukkig wél gefrituurd. Bovendien bevatten de rupsen ontzettend veel proteïnen. Wie weet nemen de extreme sporters onder ons deze gekke kersttraditie uit Zuid-Afrika nog eens over.

Heb je zin gekregen om kerstmis te vieren in Zuid-Afrika? Bekijk hier het beste aanbod voor je rondreis naar Zuid-Afrika!

Fotocredits: Mohamed Nanabhay | NH53 | Axel Rouvin

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors