Top 5 redenen om naar de Vrijstaat te gaan

Top 5 redenen om naar de Vrijstaat te gaan

door Charlotte de Vries

Waarom de meeste reizigers de provincie Vrijstaat overslaan begrijpen wij niet zo goed. Dat zal vast niet komen door de eindeloze vlaktes die zich lenen voor de perfecte roadtrip. Ook niet door de idyllische plattelandsdorpen die de weilanden bespikkelen. En laat stáán door de goudgele bergen en rivieren die het oosten van de Vrijstaat aankleden.

Om de een of andere reden is de Vrijstaat nog niet heel populair onder reizigers. Maar wij hebben vijf redenen om wél naar de Vrijstaat te gaan tijdens je rondreis door Zuid-Afrika.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

5. Bloemfontein

Statige gebouwen en groene straten versieren Bloemfontein, de Zuid-Afrikaanse hofstad en de hoofdstad van de Vrijstaat. In de lente ontspruiten er de indrukwekkende rozenstruiken waar Bloemfontein haar naam aan te danken heeft. En een natuurreservaat sluit de aangename stad volledig in. Het Franklin Nature Reserve is de thuis van giraffen, wildebeesten en allerlei vogelsoorten.

Aan de Victoriaanse en Oud-Hollandse architectuur lees je direct af dat Bloemfontein een lange geschiedenis kent. Het Anglo-Boer War Museum en het South African Armour Museum mag je tijdens je verblijf dan ook niet overslaan. En geef een bezoekje aan de geboorteplaats van het ANC. Een prachtig beeld van Nelson Mandela staat hier lijnrecht tegenover.

4. Gariep Dam

De Gariep Dam is een schitterende en gigantische stuwdam, de grootste van heel Zuid-Afrika. Wanneer de dam volledig is gevuld, beslaat het water een oppervlakte van maar liefst 370 vierkante kilometer. Al het water geeft leven aan de Great Fish River, Sundays River en de enorme Orange River.

Het plaatsje bij de Gariep Dam is héél klein; er wonen zo’n zeshonderd mensen. Desondanks huisvest dit vakantieoord een paar heerlijke hotels. De Gariep Dam is namelijk niet alleen een fantastische plek om te zeilen, windsurfen, kanoën, vissen en jetskiën: hier vindt in februari van elk jaar de grootste Rubber Duck Race ter wereld plaats!

3. Ficksburg

Het lieflijke Ficksburg ligt met haar zandstenen gebouwen en Nederlandse kerk aan de oever van de Caledon River. De pieken van de Maluti Mountains rijzen ver boven het dorp uit en zijn vooral in de winter, bekleed met een laag sneeuw, een indrukwekkend gezicht. Een hike door dit typisch Drakensberg-achtige gebied zal je volledig tot rust brengen.

Rondom Ficksburg vind je een flink aantal kersenboerderijen waar je de meest sappige kersen proeft. In september en oktober zie je er de kersenbomen in bloei staan. Ben je in november in Ficksburg? Bezoek dan het Cherry Festival dat het dorp al sinds 1968 elk jaar viert.

2. Golden Gate Highlands

Vlak voordat de zon achter de horizon verdwijnt en de lucht donkerblauw kleurt, toveren de laatste zonnestralen het Golden Gate Highlands National Park om in een gouden kleurenpalet. De piekerige en platte daken van de Maluti Mountains lichten op en steken scherp af tegen de roze met paarse lucht. Een zonsondergang waar je over naar huis schrijft.

Het Golden Gate Highlands National Park herbergt niet alleen de gekke zandstenen rotsformaties die toeristen aantrekt, er grazen zebra’s, kudu’s, wildebeesten en verschillende soorten bokken rond. En in de grotten van het park, zoals de Cathedral Cave, vindt je de sporen van de San.

1. Clarens

Hét juweel van de Vrijstaat is het plaatsje Clarens. Haar rustige, met bomen omlijnde straten en zandstenen gebouwen zijn omgeven door groene heuvels en de rode rotsformaties van de Maluti Mountains. Het Golden Gate Highlands National Park ligt bijna op loopafstand, maar dat is lang niet de enige reden om naar dit idyllische plaatsje te gaan.

Clarens mag wel de kunsthoofdstad van Zuid-Afrika genoemd worden. Het plaatsje huisvest een enorm aantal galerijen die schilderijen en beelden van de beste Zuid-Afrikaanse kunstenaars tentoonstellen. Hier bewonder je het kwaliteitswerk dat je in de souvenirshops van Kaapstad zo mist. En na een dagje toeren geniet je van een heerlijk biertje in de lokale brouwerij en tenslotte van je zachte bed in een van de charmante guesthouses.

Hebben we je overtuigd en wil jij ook graag op vakantie naar de Vrijstaat? Bekijk hier de beste deals voor je rondreis door Zuid-Afrika! 

Fotocredits: South African Tourism | South African Tourism | Fihliwe | Si and Amy

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors