Top 4 beste duiklocaties in Zuid-Afrika

Top 4 beste duiklocaties in Zuid-Afrika

door Charlotte de Vries

Veel mensen die op vakantie gaan naar Zuid-Afrika verheugen zich op hun speurtocht naar de Big Five. Het dierenrijk op het land is zo immens en divers dat veel toeristen vergeten dat Zuid-Afrika beschikt over een onderwaterwereld van de Atlantische én Indische Oceaan. En geloof ons, die wereld rondom Zuid-Afrika is minstens zo spectaculair.

Dolfijnen, walvissen, kleurig koraal, lederschildpadden, tijgerhaaien en kelpwouden… Het leven in de riffen van Zuid-Afrika is kleurrijk, kolossaal, vriendelijk en spannend. Sommige duiklocaties behoren tot de beste tien van de wereld. Nieuwsgierig? Bekijk hier de top vier beste duiklocaties van Zuid-Afrika.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

4. Pyramid Rock, Kaapstad

Mysterieuze kelpwouden tekenen de duiklocatie Pyramid Rock bij Kaapstad. Tussen de enorme stronken zeewier door zwemmen voornamelijk koehaaien die tot wel 3,5 meter lang worden. Ze zijn erg nieuwsgierig en komen de duikers vaak van dichtbij bekijken. Maak je maar geen zorgen, de haaien doen niets. Ze willen alleen graag op de foto.

Pyramid Rock ligt in False Bay en bereik je met een boot. Je herkent de plek aan de piramidevormige rots die boven het water uitsteekt. Daar duik je het water in, tot een diepte van twaalf meter. Let wel, je duikt met het dikste soort natpak of een droogpak aan. Het water is hier brrr… koud.

3. Sodwana Bay, St. Lucia

Langs de duinachtige kust van Sodwana Bay ligt een van de meest zuidelijke koraalriffen ter wereld. De vijftig kilometer lange rif is gevormd door kleurig koraal en sponzen. Wel 1200 vissoorten zwemmen er rond. Met een beetje geluk zie je dolfijnen en manta's of hoor je walvissen. En tussen december en januari kan je er lederschildpadden aan land zien komen om hun eieren te leggen.

Sodwana Bay maakt deel uit van het goed onderhouden iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia. De Indische Oceaan zorgt hier voornamelijk in de zomer voor warm water, dus een natpak is voldoende. De duiken zijn geschikt voor beginners en advanced duikers.

2. Sardine Run, Protea Banks

Tussen juni en juli is de zee tussen Port Elizabeth en Port Shepstone getuige van een gigantisch spektakel. Miljoenen sardientjes migreren in deze periode van de koelere Kaapse wateren richting het warmere KwaZulu-Natal. De immense scholen brengen de oceaan tot leven. Dolfijnen, roofvissen, haaien en walvissen komen zich hier verlekkeren aan het sardienbuffet.

Tijdens de sardinetrek duik je tot zeven meter diepte in warm water. Voor beginnende duikers is dit misschien wel de meest sensationele duik die je kunt maken in de wereld. Bekijk het filmpje onderaan voor een sneak-preview!

1. Aliwal Shoal, Umkomaas

In een klein bootje vaar je kilometers de zee op naar het rif Aliwal Shoal. Je zit met je duikspullen aan op de rand terwijl de duikinstructeurs aas in het warme water om jullie heen strooien. Na een paar minuten komen de eerste driehoekjes boven water… En na drie tellen laat iedereen zich, op hoop van zegen, achterover vallen.

Eenmaal onder water schrik je je rot. Wel vijftig haaien zwemmen om je heen. Zwartpunthaaien, hamerhaaien en zelfs tijgerhaaien eten van de emmers dode sardientjes. Als je weer tot adem bent gekomen, begeleiden de instructeurs je naar een balk op ongeveer tien meter diepte. Daar hang je dan, zelfs als beginnende duiker, met slechts een natpak als schild tegen tientallen meterslange haaien.

Wil jij op duiksafari naar Zuid-Afrika? Bekijik hier de beste reisopties!

Fotocredits: NOOA | Derek Keats | Derek Keats | Jeroen Looyé | Lakshmi Sawitri | Lakshmi Sawitri

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors