Top 7 verborgen juweeltjes van Zuid-Afrika

Top 7 verborgen juweeltjes van Zuid-Afrika

door Charlotte de Vries

Ben jij het type reiziger dat echt even één met de natuur wil zijn? Dat dorpen of steden met een authentieke cultuur wil opzoeken? Of achterover wil slaan op een compleet verlaten strand? Lees dan gauw over deze verborgen juweeltjes van Zuid-Afrika! Oh en eh… ssssht!

Zuid-Afrika pronkt met natuurwonderen als de Tafelberg en de Blyde River Canyon, maar in dit gigantische land zijn natuurlijk nog veel meer must-sees. Een groot aantal is onder reizigers nog nauwelijks bekend. Dus voordat het te laat is, móet je naar deze zeven verborgen juweeltjes in Zuid-Afrika.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 215 reizen naar Zuid-Afrika

7. De Hoop, West-Kaap

Fynbos, een scala aan vogelsoorten, Oudhollandse huizen, zilverwitte duinen, inhammen en de eindeloze zee: de natuur in De Hoop Nature Reserve is karakteristiek voor de West-Kaap. Het verschil met plaatsen als Hermanus of Kaap de Goede Hoop? Er is geen hond te bekennen. Oja, en je ziet er nog meer walvissen in het juiste seizoen!

6. Matjiesfontein, West-Kaap

Als je Matjiesfontein in rijdt, denk je even dat je zo’n honderd jaar terug in de tijd bent gegaan. En naar Engeland. De huizen van het dorpje zijn Victoriaans, een rode dubbeldekkerbus rijdt rond en mensen zijn veelal gekleed in Victoriaanse kleedstijl. Tóch ligt Matjiesfontein ligt midden in de Karoo

5. Hogsback, Oost-Kaap

Het kunstenaarsplaatsje Hogsback ligt hoog in de Amathole-bergen en is omgeven door eeuwenoude bossen. Hier heb je het gevoel alsof je in een film rondloopt. Of eigenlijk, alsof je wandelt door de set van The Lord of the Rings. De Zuid-Afrikaanse schrijver J.R.R. Tolkien deed hier volgens de inwoners zijn inspiratie op!

4. Bulungula, Oost-Kaap

Je rijdt over één van de slechtste wegen van Zuid-Afrika. Na een stuk of honderd hobbels, kuilen en angstkreten kom je uit bij een serene lagune. Groene heuvels glooien over in een gouden strand en de enige vorm van leven is een groepje rondavels die uitkijken op de zee. Dit is Bulungula.

Bulungula ligt aan de Wild Coast in de voormalige Transkei, het woongebied van de vriendelijke Xhosa. Hier kom je in aanraking met de authentieke Xhosa cultuur en rust je uit op een eindeloos en compleet verlaten strand.

3. Gambaskloof, West-Kaap

Gambaskloof is de meest verborgen plek van dit rijtje. Het dorp, beter bekend als Die Hel, bereik je alleen via een 93 kilometer lange grindweg, een afslag van de beruchte Swartberg Pass. De grindweg is pas in 1962 aangelegd. Voor die tijd leefden de circa 120 bewoners van Gambaskloof meer dan honderd jaar in totale afzondering! 

2. Augrabies National Park, Noord-Kaap

De Noord-Kaap wordt door veel reizigers overgeslagen. Onterecht! Want de provincie beslaat één van de mooiste natuurreservaten van Zuid-Afrika: het Augrabies Falls National Park. Rode rotsen, kokerbomen, zebra’s en springbokken tekenen dit deel van de woestijn Kalahari.

De grootste trekpleister is de 56 meter hoge Augrabies-waterval. Na het regenseizoen stort het water van de machtige Oranjerivier hier met geweld naar beneden.

1. Lanner Gorge, Limpopo

Verstopt in het uiterste noorden van het Krugerpark ligt de enorme kloof Lanner Gorge. Dit natuurwonder van elf kilometer lang en 150 meter diep is ooit uitgesneden door de Luvuvhu-rivier. En verstopt is het écht: je komt er alleen onder begeleiding van een gids die precies weet waar je heen moet lopen en hoe je de wilde dieren ondertussen op afstand houdt…

Wil jij de verborgen juweeltjes van Zuid-Afrika ontdekken? Bekijk hier het beste aanbod voor een rondreis door Zuid-Afrika!

Fotocredits: Atelier | Gary Bembridge | Gavin Firkser | Thomas Guillem | etienne23 | Erwan Deverre

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors