De top 9 natuurparken van Zuid-Afrika

De top 9 natuurparken van Zuid-Afrika

door Emma van Kampen

Op safari gaan en de Big Five spotten is waarschijnlijk een van je grootste wensen als je een rondreis door Zuid-Afrika gaat maken. Maar wist je dat Zuid-Afrika ook heel veel ándere natuurparken heeft die je absoluut niet mag overslaan? Je ziet er wilde bloemenvelden, lagunes, dichtbegroeid regenwoud en diepe afgronden. Ga je mee?

In Zuid-Afrika struikel je over de natuurwonderen. Maar welke natuurparken zijn nou écht de moeite waard? Om je een handje te helpen, hebben wij onze tien favoriete natuurparken in Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Zodat jouw rondreis door Zuid-Afrika onvergetelijk wordt. 

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

9. Augrabies Falls National Park

Met een raft ga je op verkenningstocht over de Oranjerivier. Het water, dat eerst nog kalm was, verandert halverwege in wilde stroomversnellingen. Je moet je goed vasthouden en peddelen tegelijk. En uiteraard om je heen kijken. Roodoranje kloven, bergen en rotsen met enige begroeiing bekleden de oevers. Na een tijdje varen moet je uit de boot, de watervallen hoor je in de verte al kletteren. Te voet ga je verder op avontuur bij de Augrabies Falls.

Het Augrabies Falls National Park, met als blikvanger de Augrabies Falls, liggen in de provincie Noord-Kaap. De Oranjerivier loopt dwars door het nationale park. Het rivierwater stort uiteindelijk via een diep ravijn 56 meter naar beneden over een rotsachtige afgrond. Dit zijn de Augrabies Falls. De watervallen danken hun naam aan het oorverdovende gebrul dat ze veroorzaken. Augrabies is afgeleid van het woord ‘Aukoerebis’ dat voor de inheemse Khoi die leefden in de huidige West-Kaap ‘plaats van groot lawaai’ betekent. Op de uitkijkplatforms sta je op slechts tientallen meters van dit helse geluid.  

8. Namaqua National Park 

Madeliefjes, lelies, margrieten en aloë’s bewonder je tijdens je hike door het Namaqua National Park. In augustus wordt de droge woestijnvlakte verruild voor een bloemenzee. Een tapijt van oranje, geel, rood, paars, wit en roze verschijnt tijdens het aanbreken van de Zuid-Afrikaanse lente. Over de smalle zandpaadjes baan je je een weg tussen de bloemen door én zie je vlindersoorten fladderen die je nog nooit eerder zag. 

In de Noord-Kaap, ten westen van Kamieskroon, ligt het Namaqua National Park. Het park is beroemd vanwege de wilde bloemenvelden die van augustus tot oktober in bloei staan. Verder zie je er het hele jaar door honderden soorten vetplanten. Tijdens een wandeling door het fynbos ga je op zoek naar de kokerbomen die worden omringd door grote granieten rotsformaties. Luipaarden, springbokken, jakhalzen en bavianen vergezellen je op de expeditie.

7. West Coast National Park

Met een verrekijker in de aanslag wandel je tussen de wilde bloemenvelden door, op zoek naar watervogels. Vanuit je ooghoek zie je een groepje pelikanen voorbij vliegen die boven de zee cirkelen en op jacht zijn naar een lekker visje. Je wandelt verder en ziet een eindje verderop de turquoise Langebaan Lagoon liggen. Je trekt je kleren uit en springt het kraakheldere water in. 

Op twee uur rijden van Kaapstad ligt het West Coast National Park. Dit nationale park is de droom van iedere natuurliefhebber. Rondom de lagune leven flamingo’s, reigers, pelikanen en meer dan tweehonderd andere vogelsoorten. Terwijl je een strandwandeling maakt over de lange, goudgele stranden spot je zonnebadende zeehonden. Tussen augustus en november zie je er zelfs dolfijnen en walvissen. In de fynbossen kom je oog in oog te staan met antilopen, gnoes, springbokken en nog véél meer dieren.

6. Cederberg Wilderness Area

Cultuur en natuur komen samen in Cederberg. In de grotten van het park maak je een reis door de tijd. Je gaat op zoek naar de rotskunst die de bevolkingsgroep San er hebben achtergelaten. Als je meerdere tekeningen van olifanten, elanden en mythische figuren hebt gezien, trek je verder naar de rooibosplantages. Hier help je de boeren een handje met oogsten en uiteraard drink je er een lekker kopje lokale rooibosthee. 

In het Cederberg Wilderness Area, op bijna driehonderd kilometer van Kaapstad, treed je in de voetsporen van de San. Via de ruim 250 kilometer aan wandelroutes verken je hun vroegere territorium. De populairste route is Wolfberg Cracks die je naar Wolfberg Arch leidt. Onderweg kom je langs de karakteristieke rode gesteentes en rotsformaties. De klim is zwaar, maar de invallende zon door de rode uitgehouwen boog zien is al die inspanning meer dan waard. 

5. Valley of Desolation

Terwijl je met je camper door een verlaten vallei rijdt, is daar ineens een steile bergweg die je omhoog naar de mooiste uitzichtpunten over de Valley of Desolation voert. Tijdens je wandeling door de vallei stop je continu om het kleurenpalet van het Karoo-landschap beter te bekijken. Je ziet rode, oranje en bruine gesteentes die versmelten met de groene heuvels verderop, wat een magisch aangezicht is.

Vlak naast Graaff-Reinet in de Oost-Kaap ligt de nog minder bekende Valley of Desolation oftewel de Vallei der Verlatenheid. De gigantische vulkanische kliffen in de vallei zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door erosie en vandaag de dag een ware lust voor het oog. Sommigen zijn maar liefst 120 meter hoog. Durf jij vanaf de uitzichtpunten over de rand te kijken?

4. uKhahlamba Drakensberg Park

Met goede wandelschoenen aan bereik je het letterlijke hoogtepunt van je rondreis door Zuid-Afrika. Je hoogtevrees laat je even varen. Via kronkelweggetjes bereik je de steile toppen van de Drakensbergen, die je een uitzicht op groene dalen en grijs gesteente bieden. Op weg naar beneden kom je langs grotten waar je tekeningen van de San bestudeert en zelfs dierenkarkassen ziet liggen die vermoedelijk ten prooi zijn gevallen aan grote lammergieren.    

Op de grens met Lesotho ligt het uKhalahmba Drakensberg park. De bergtoppen van de Drakensbergen tikken de drieduizend meter aan. De hoogste top van de keten is de Thabana Ntlenyana met een hoogte van 3.482. Bergbeklimmers en wandelaars die houden van een uitdaging zijn hier aan het juiste adres. Als je het liever bij een korte wandeling houdt, volg je de zeven kilometer lange route World’s View, die je een panorama van de omgeving geeft. 

3. Tsitsikamma National Park

Als je je zwemvest hebt vastgeklikt en je peddel paraat hebt, stap je eindelijk de kajak in. In de verte wijst de gids je op een school nieuwsgierige dolfijnen. Je peddelt zo hard mogelijk om de Stormsrivier op te gaan. Je kajakt onder de beroemde hangbrug door, dieper het regenwoud in. De rivier wordt steeds smaller, grote kliffen vernauwen je weg, op een gegeven moment zie je zelfs geen uitgang meer...

Aan de bekende Tuinroute, tussen Port Elizabeth en Plettenberg Bay, ligt het Tsitsikamma National Park. Het dichtbegroeide regenwoud en de eindeloze, woeste kustlijn maken het nationale park erg geliefd bij adrenalinejunkies. Je doet er extreme sporten als ziplinen en bungeejumpen. Als je bij de hoogste bungeejump ter wereld over de richel kijkt, tuur je 216 meter de diepte in. Durf jij de sprong aan? 

2. Blyde River Canyon Nature Reserve

Deins je niet snel achterover van hoogtes? Dan durf je vast over de richel van de Blyde River Canyon te kijken. Te voet verken je dit natuurwonder. Je komt langs God’s Window waar je zevenhonderd meter de diepte in kijkt. Of je volgt de beroemde Panoramaroute die je begeleidt naar de immense Berlin Falls en Lisbon Falls, waarvan je het water al van meters afstand naar beneden hoort storten. 

In de provincie Mpumalanga in het noordoosten van Zuid-Afrika, ligt de Blyde River Canyon. Deze 26 meter lange kloof bestaat uit rotswanden die kaarsrecht naar beneden lopen. Het hoogste punt van de kloof is de 1944 meter hoge Mariepskop. In de romantische valleien lopen rivieren en beekjes met aan de oevers begroeide rotsen, het thuis van nijlpaarden, otters, bavianen, antilopen en luipaarden. 

1. Table Mountain National Park

Je staat te wachten in de rij voor de kabelbaan. Als je instapt verdwijnt de grond langzaam onder je voeten en sta je binnen de kortste keren boven. Tijdens de paar minuten in de gondel zie je Kaapstad steeds kleiner worden én heb je uitzicht op de kleine berg Lion’s Head. Op de top maak je een wandeling om alle indrukken en uitzichten goed in je op te nemen. 

In de bruisende stad Kaapstad ligt het Table Mountain National Park. Hier beklim je de 1.470 meter hoge wereldberoemde Tafelberg. Verder liggen Kaap de Goede Hoop, Silvermine, Signal Hill en Lion’s Head nog in het verschiet. En dan hebben we het nog niet eens over het eindeloze strand van Boulders Beach waar je drieduizend waggelende pinguïns ontmoet. 

Wil jij ook een rondreis door Zuid-Afrika maken én alle prachtige natuurparken een bezoekje brengen? Bekijk dan hier het reisaanbod.

Fotocredits: South African Tourism | Malcolm Manners | Karlheinz Kellert | Vaiz Ha

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors