Top 5 culturele dorpen in Zuid-Afrika

Top 5 culturele dorpen in Zuid-Afrika

door Getaway Travel

Zuid-Afrika is ongekend rijk aan cultuur. Het land beschikt over maar liefst elf officiële talen, tientallen verschillende bevolkingsgroepen en allerlei religies. Een rondreis door Zuid-Afrika staat synoniem voor een rondreis door cultuur.

Maar waar kan je nou het beste heen om kennis te maken met een bepaalde cultuur? Waar rook je een pijp met een Xhosa-vrouw en in welk dorp bewonder je traditionele dans van de Zulu's? Wij zijn op expeditie gegaan en hebben de vijf leukste culturele dorpen in Zuid-Afrika op een rijtje gezet.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 214 reizen naar Zuid-Afrika

5. Riemvasmaak, Noordkaap

Middenin de Kalahari-woestijn ligt het dorpje Riemvasmaak. De traditionele Nama's, die in het verleden de Hottentotten werden genoemd, verwelkomen je hier met hun traditionele stapdans en zangerige kliktaal. Met behulp van het bloeiende toerisme in het dorp proberen ze de vreselijke ervaringen te overkomen die ze hebben opgedaan tijdens het Apartheidsregime.

De afgelegen locatie van Riemvasmaak is minstens zo bijzonder als de inwoners zelf. Rond het dorp maak je wandelingen naar bizarre rotsformaties en duik je in natuurlijke warmwaterbronnen.

4. Cata, Oostkaap

Eén van de meest vriendelijke bevolkingsgroepen van Zuid-Afrika vind je langs de Wild Coast, in het voormalige Transkei. Hier leven de met klei ingesmeerde Xhosa. Een uitstekende plaats om met deze gastvrije mensen in aanraking te komen is het dorpje Cata.

In Cata draai je even mee met het dagelijkse leven van de Xhosa. Je eet samen met de families uit het dorp, speelt voetbal met het lokale team, leert hoe je de speciale klikgeluiden maakt en leert over hun heldhaftige geschiedenis.

3. !Kwa ttu, Westkaap

Heb je wel eens gehoord van de San? Ze staan beter bekend als de Bosjesmannen en zijn de oudste bewoners van Zuid-Afrika. Deze jagers en verzamelaars hebben een speciale, spirituele relatie met de natuur. In hun rotsschilderingen van halfmensen en halfdieren komt die relatie nog wel eens naar voren.

Maak kennis met de Bosjesmannen in het dorp !Kwa ttu in de provincie Westkaap. Hier leren de bewoners je over hun geschiedenis, spiritualiteit en rotsschilderingen. Samen met een lokale kruidendokter of jager duik je de natuur in en delen ze hun kennis met je.

2. Basotho, Vrijstaat

In het prachtige Golden Gate Highlands National Park vind je een heel uniek dorp. Basotho bestaat uit een rustkamp en allerlei replica's van de ronde huisjes waar de Basotho (mensen uit Lesotho) in woonden. Veel van deze typische huisjes zijn beklad met de vrolijkste muurschilderingen die ook wel 'litema' heten.

De Basotho zijn gespecialiseerd in kunst en handwerken. Je bewondert veel authentieke kunstwerken in het dorp. Onder het genot van een lokaal biertje en een heerlijk traditioneel gerecht leer je hoe de kunstenaars te werk gaan.

1. Shangana, Mpumalanga

Van alle culturele dorpen waar we zijn geweest tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika vonden we Shangana het leukst. Dit dorp in Mpumalanga hoor je al van veraf. De Shangaan, Zulu's en Tsonga's maken er vrolijke Afrikaanse muziek en dansen er de hele dag door.

Het pittoreske Shangana ligt met haar eeuwenoude bomen en bossen tussen het Krugerpark en de Blyde River Canyon in. Je komt hier dus hoogst waarschijnlijk langs tijdens je bezoek aan Zuid-Afrika. Maak vooral een stop bij de drukke markt van het dorp. Hier maken en verhandelen de bewoners de prachtigste handwerken.

Wil jij een van deze culturele dorpen in Zuid-Afrika bezoeken? Check hier de beste reizen naar Zuid-Afrika!

Fotocredits: Ralph Malan | Ralph Malan | SA Tourism | SA Tourism | SA Tourism | Eric Britts | Fihliwe

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors