Top 7 minder bekende natuurparken in Zuid-Afrika

Top 7 minder bekende natuurparken in Zuid-Afrika

door Charlotte de Vries

In het Krugerpark sta je soms in de file voor een groepje leeuwinnen. Het blad van de Tafelberg staat vol met selfie-makende toeristen. En tientallen kajaks peddlen met je mee over de gitwarte rivier van het Tsitsikamma National Park. Eén zijn met de natuur zit er op deze plekken meestal niet in. Daarom nemen we je mee naar de minder bekende natuurparken in Zuid-Afrika die minstens zo verwonderlijk zijn...

Heb je weleens gehoord van de brullende duinen in Witsand of de meteorietenkrater Tswaing? Dat dachten we al! Sla de gebaande paden even over en bezoek de rustigste natuurparken, voor een meest unieke rondreis door Zuid-Afrika!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

7. Willem Pretorius Game Reserve, Vrijstaat

In de provincie Vrijstaat ligt een natuurreservaat van maar liefst 12.000 hectare: het Willem Pretorius Game Reserve. De indrukwekkende Allemanskraal Dam vormt het centrum, glooiende heuvels en ravijnen tekenen het noorden. Op één van de heuvels, de Doringberg, bezichtig je de ruïne van een prehistorische nederzetting. Hier woonden ooit de Leghoya met hun vee in extreem kleine hutjes.

Ten zuiden van de dam rijd je over uitgestrekte grasvlaktes waar allerlei diersoorten in rondlopen. Behalve witte neushoorns, giraffen en springbokken, vind je hier de grootste kudde van zwarte wildebeesten ter wereld!

6. Witsand Nature Reserve, Noord-Kaap

Als je de duinen van het Witsand Nature Reserve benadert, denk je even dat een enorme groep brullende leeuwen zich ergens in het zand heeft verstopt. Maar het gebrul dat je hoort is niet afkomstig van een diersoort: de duinen zelf maken het kabaal!

Uit het hart van de rode woestijn Kalahari doemt een groep spierwitte zandduinen op. Het witte zand van de dertig meter hoge duinen is lichter in gewicht dan het rode zand, waardoor een zuchtje wind een harde wrijving veroorzaakt. Zandkorrels schuren tegen elkaar aan en laten een brullend geluid los dat je op wel vierhonderd meter afstand kunt horen!

5. d’Nyala Nature Reserve, Limpopo

In de meest afgelegen gedeeltes van de Waterbergen ligt een natuurreservaat met een bijzondere geschiedenis. Het d’Nyala Nature Reserve in Limpopo was de plek waar de eerste ‘bosberaad’ plaatsvond: de onderhandelingen tussen de voormalige regering en de ANC. Je zou kunnen zeggen dat de eerste formele stap naar vrijheid in dit natuurpark is gezet.

Tegenwoordig staat het natuurpark vooral bekend om haar Nyala-bomen. Daarnaast vind je er twee uitkijkpunten vanwaar je gegarandeerd wilde dieren spot. Olifanten, witte neushoorns, antilopen, zebra’s en giraffen wandelen op hun gemakje langs. Bruine hyena’s en jakhalzen brengen nog meer leven, of juist minder leven, in de brouwerij.

4. Namaqualand National Park, Noord-Kaap

Alleen al de naam Namakwaland klinkt sprookjesachtig. Maak een rit door het natuurpark en ondervindt dat het zo ‘lekker’ is als het huis van Hans en Grietje: een kleurige traktatie van bloemenvelden, granieten pieken en uitgestrekte zandvlaktes.

In de Zuid-Afrikaanse lente ontpopt in het Namaqualand National Park een grandioos spektakel van kleurige bloemen. Ze vormen oranje, gele en paarse zeeën zo ver je kunt zien. En door dit kleurige, 15.000 hectare grote natuurpark wandelen springbokken, gemsbokken en zeldzame Hartmanns bergzebra’s.

3. Tswaing Nature Reserve, Gauteng

Iets ten noorden van Pretoria vind je een natuurpark met een zeldzaam natuurfenomeen. Zo’n 220.000 jaar geleden liet een meteoriet een enorme krater achter in het huidige Tswaing Nature Reserve. Volgens sterrenkundigen had de meteoriet een doorsnede van wel dertig tot vijftig meter.

De Tswaing is één van de best bewaarde en meest toegankelijke meteorietenkraters ter wereld. Leer meer over de geschiedenis van de krater in het parkmuseum en bewonder de wilde dieren die rondlopen bij het water waarmee de krater is gevuld.

2. Groot Winterhoek Wilderness Area, West-Kaap

Slechts 120 kilometer boven Kaapstad ligt het Groot Winterhoek Wilderness Area: een groene en ruige wildernis vergelijkbaar met de Drakensbergen. De karakteristieke bergen en rotsformaties lenen zich voor veelbelovende wandelingen.

Verschillende wandelroutes in het natuurpark begeleiden je naar de rotstekeningen van de San, kristalheldere bergmeertjes en watervallen. Onderweg spot je de aandoenlijke klipspringer en grysbok. Dit park mag je niet overslaan tijdens je vakantie in Kaapstad!

1. Richtersveld National Park, Noord-Kaap

Het grootste geheim van Zuid-Afrika ligt in haar meest noordwestelijke puntje. Daar vind je het Richtersveld National Park, een unieke woestijn die is uitgesneden door dorre kloven en is bekleed met golvende bergen. Je bewondert er allerlei soorten bokken, apen en zelfs luipaarden.

De andere bewonders van Richtersveld zijn de Nama, voorheen bekend als de ‘Hottentotten’. Een paar honderd mensen van deze traditionele bevolkingsgroep leven nog altijd als rondtrekkende herders in het natuurpark. Samen met SANParks beheren ze het natuurpark en houden ze hun spectaculaire woonomgeving in stand.

Klaar om rondreis door Zuid-Afrika te gaan? Bekijk hier het aanbod van de beste reisorganisaties!

Fotocredits: flowcomm | South African Tourism | Rick McCharles | Chris Eason | Malcolm Manners | brianvds

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors