Tip van de redactie: Onze favoriete restaurants in Kaapstad

Tip van de redactie: Onze favoriete restaurants in Kaapstad

door Charlotte de Vries

In Kaapstad hoef je niet lang te zoeken naar een goed restaurant. Sla één blokje om en je komt er geheid meerdere tegen. Van lokale restaurants en streetfoodkraampjes tot sushitenten en tacobars: in Kaapstad vind je elke keuken die je kan bedenken. En op zijn best.

De hoofdstad kent een lang culinair verleden dat op een unieke manier de migratiegeschiedenis van Zuid-Afrika reflecteert. Zo brachten Europese en Aziatische immigranten in de loop van de eeuwen hun eigen eetgewoonten mee. En dat leidde tot de meest verrukkelijke fusions met de lokale keuken en ingrediënten.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

We hebben een aantal restaurants in Kaapstad ontdekt waar je het meest van deze culinaire regenboognatie geniet. Op aanraden van locale experts hebben we bekende en onontdekte, vooruitstrevende en informele restaurants bezocht. De volgende zeven zijn onze favoriete restaurants in Kaapstad. Zet ze op je eigen to-do-lijst voor je rondreis door Zuid-Afrika!

1. The Pot Luck Club

The Pot Luck Club heeft alles. Hippe locatie, geweldig uitzicht, ambiance en originele gerechten waar je je vingers écht bij aflikt. Als je op rondreis door Zuid-Afrika gaat, móet je hier een tafel reserveren. En dat moet je maanden van tevoren regelen. Sinds The Pot Luck Club door meerdere tijdschriften is uitgeroepen tot een van de beste restaurants van Kaapstad, staat het reserveringsboek bomvol. 

Maar je bent jezelf nog nooit zo dankbaar geweest als je eenmaal in de zesde etage van het Old Biscuit Mill zit, uitkijkend over de daken van Woodstock. De tapas-achtige gerechten van The Pot Luck Club zijn stuk voor stuk uniek. Denk aan zoete kippenvleugeltjes gevuld met koningskrab, grote garnalen en limoen crème fraîche. Of taco’s met verse ceviche, bruine bonenpuree, avocado en zure room. Laat de bediening je inspireren met bijpassende, lokale wijnen en je hebt de smaaksensatie van je leven.

2. The Test Kitchen

Voor het volgende restaurant hoef je alleen maar over te steken. The Test Kitchen vind je namelijk ook in de Old Biscuit Mill. Wij zijn verliefd geworden op het nieuwe interieur van dit waanzinnige restaurant. Je begint je avond in een donkere, rauwe kamer van leren banken en houten muren. Wanneer de gong afgaat, wandel je door naar een lichte, formelere kamer waar je zicht hebt op de open keuken. 

Het menu bestaat uit circa tien gangen van kleine gerechten. Lichtere gerechten worden eerst door het vriendelijke en informele personeel geserveerd, zoals een shortbread van pure chocolade en eendenlever. Naarmate de avond vordert, worden de gerechten zwaarder. De risotto van maïs met maïsschuim vonden wij erg bijzonder.

Reserveren bij The Test Kitchen is een minder leuke ervaring. Je moet er maanden van tevoren bij zijn. Wij konden door een annulering geheel toevallig aan de deur een plekje krijgen voor dezelfde dag! 

3. Chefs Warehouse

Als je het moeilijk vindt om keuzes te maken, dan is Chefs Warehouse het perfecte restaurant voor jou. Het menu is een set van acht tapas dat dagelijks verandert. Gerechten zijn beïnvloedt door de Japanse, Franse, Mediteraanse en Zuid-Afrikaanse keukens. Wij aten bijvoorbeeld een heerlijk gerechtje van gefrituurde inktvis met Cape Malay-augurken en curry. 

Chefs Warehouse doet niet aan reserveringen. Je moet gewoon op tijd bij het restaurant aan Bree Street aankomen om je plekje aan de lange tafels te bemachtigen. En dat werkt naar onze ervaring prima!

4. La Colombe

La Colombe in Constantia stond jarenlang op de lijst van de beste restaurants ter wereld. Als je het gebouw binnen loopt, begrijp je al waarom. Het interieur is artistiek en is beïnvloedt door het uitzicht op de boomtoppen, bergen en wijngaarden van Constantia. Je krijgt er het gevoel alsof je in een chique boomhut zit. En dan het eten...

La Colombe wint de prijs voor presentatie in dit rijtje. Je begint met een zwart doosje dat een licht rookwolkje vrijlaat wanneer je hem open doet. Dan verschijnt er een aantal Cape Malay-snacks die zo lekker zijn als ze eruit zien. De rest van de avond geniet je van allerlei lokale gerechten, zoals de verrukkelijke lam uit de Karoo.

5. Foxcroft

Tijdens je vakantie in Kaapstad geef je natuurlijk een bezoekje aan het oude wijnhuis Groot Constantia. Proef hier een wijntje en wandel vervolgens langs de wijnranken naar Foxcroft – wel van tevoren reserveren!

Foxcroft is één groot feest voor het oog. Niet alleen de moderne inrichting, maar ook de gerechten zijn artistiek. Het concept is simpel: brood vooraf, gevolgd door twee tapas, een hoofdgerecht en nagerecht. Al zijn er slechts drie keuzes per gang, Foxcroft maakt het moeilijk kiezen. Onze favoriet was de geglazeerde eend met nectarine, groene olijven, champignons en knoflook. Misschien wel de lekkerste die we ooit hebben gegeten.

6. Fork

Fork is misschien niet het beste restaurant in Kaapstad, maar de tapas met Zuid-Afrikaanse twist vinden wij erg lekker en origineel. Denk aan struisvogelfilet met zoete aardappel en rosemarijndressing of een knapperige pork belly met peterselie en mosterdsaus. Je vindt dit informele en relatief goedkope restaurant aan Long Street. 

7. Hoghouse Brewing Company

Omdat wij burgerlovers zijn, móesten we onze favoriete burgertent opnemen in deze lijst. Hoghouse Brewing Company is een juweeltje in het industriële gebied Ndabeni. Een gezellig, laagdrempelig restaurant en brouwerij met grote biertafels en een makkelijk menu waar elke carnivoor van droomt. 

De voorgerechten van Hoghouse Brewing Company zijn werkelijk waanzinnig. Van de geglazeerde varkenstaartjes en de kroketjes van spek en boerenkaas konden we de hele avond wel smullen. Maar ook de hoofdgerechten, zoals pulled pork en lamsribbetjes, zijn voortreffelijk gerookt. 

In hetzelfde gebouw vind je het restaurant YARD. YARD opende reeds zijn deuren: de kwaliteit van de service en het eten is nog niet consistent. Maar het is een gezellige plek voor een snack en relatief goedkope, goede wijn.

Wil jij deze heerlijke restaurants in Kaapstad zelf ontdekken? Bekijk hier het beste reisaanbod voor je rondreis door Zuid-Afrika!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors