415 Afrikaanse babypinguïns gered

7 december 2010 door Getaway Travel

415 pinguïnkuikens zijn afgelopen weekend in Kaapstad van de dood gered. De jonge diertjes waren achtergelaten door hun ouders en dreigden te verhongeren. 

Parkeerwachters redde de vogels en brachten ze naar een gerenommeerde opvangorganisatie voor zeevogels, het Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds.
De geredde donzen diertjes komen uit verschillende pinguïnkolonies. De komende weken worden ze nog met de hand gevoed. Als ze voldoende zijn aangesterkt, mogen ze weer vrij de natuur in. 

De Afrikaanse pinguïn is met uitsterven bedreigd.

Op het Zuid-Afrikaanse Dasseneiland woont de grootste kolonie Afrikaanse pinguïns. In 1910 telde het eiland ruim 1,4 miljoen Afrikaanse pinguïns. In 2007 waren dat er nog maar 7000. De reden voor deze afname  is de handel in pinguïneieren. De eieren zijn een delicatesse.  

Tegenwoordig  is het tekort aan voedsel de grootste zorg van de dieren. Daardoor moeten de ouders steeds verder op pad en laten ze hun kuikens steeds langer alleen.

De dieren eten voornamelijk ansjovis en sardines. Ze moeten het opnemen tegen de industriële visserij en andere bewoners van het Dasseneiland, zoals de Kaapse pelsrobben. 

Naast de strijd om voedsel hebben olielekken in het verleden ook voor problemen gezorgd. Vele Afrikaanse pinguïns konden niet leven in de aangetaste milieuomstandigheden.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors