Zuid-Afrika.nl Debat straatnamen Pretoria nadert einde

Debat straatnamen Pretoria nadert einde

3 april 2012 door Getaway Travel

Pretoria hoopt eind juni het straatnamendebat dat sinds 2007 woedt af te sluiten. Deze verklaring kwam afgelopen week van de burgemeester van Pretoria Kgosientso Ramokgopa. Het debat gaat over het veranderen van ‘aanstootgevende’ straatnamen die verwijzen naar de periode van de apartheid.

Ruim twintig jaar na de apartheid worstelt Zuid-Afrika met het herbenoemen van geografische namen. Geografische namen zouden Zuid-Afrika’s nieuwe orde, maar ook het turbulente verleden moeten reflecteren. De discussie is het hevigst in Pretoria, de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika zestig kilometer ten noorden van Johannesburg.

Pretoria is vernoemd naar de Nederlandse kolonist Andries Pretorius. Onder zijn leiding boekten kolonisten de overwinning op de inheemse Zulu’s in de strijd om de stad. Pretoria zou Tshwane gaan heten maar dit voorstel stuitte op veel verzet van de oppositiepartij. Vervolgens kwam er een voorstel om zevenentwintig straatnamen te veranderen.

Inmiddels is het stadsbestuur het eens geworden over de straatnaamswijzigingen. Zo zal de Beatrixstraat haar naam moeten prijsgeven aan de apartheidsstrijder Solomon Mahlangu. De generaal Louis Botha Rijlaan zal worden vernoemd naar voormalig Afrikaans Nationaal Congreslid January Masilela.

Het stokje ligt nu bij de Zuid-Afrikaanse minister van Kunst en Cultuur Paul Mashatile om de voorgestelde wijzigingen goed te keuren.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors