Zuid-Afrika.nl Bedreiging Zuid-Afrikaanse wilde honden

Bedreiging Zuid-Afrikaanse wilde honden

28 maart 2011 door Getaway Travel

De wilde honden van Zuid-Afrika worden met uitsterven bedreigd. In heel Zuid-Afrika leven er nog maar vijfduizend. Het probleem zit in de beperkte ruimte van de dieren. Door de grote jachtconcurrentie in hun leefomgeving, jagen ze nu ook buiten de parkgrenzen.  

De roedeldieren zijn ondanks hun lieflijk uiterlijk erg verraderlijk. Ze behoren namelijk tot één van de meest effectieve jagers, mede dankzij hun jachttechnieken waarin zij nauw met elkaar samenwerken. Maar liefst tachtig procent van de jachtpogingen slaagt. De wilde honden leven in de Zuid-Afrikaanse wildparken samen met leeuwen, neushoorns, cheeta’s hyena’s, impala’s en gnoes. Genoeg te jagen, zou je denken. Toch jagen de honden ook op vee van boeren met als gevolg dat zij worden doodgeschoten. 

Naast het afschieten van de wilde honden, vormt inteelt een serieuze bedreiging voor de roofdieren. De nakomelingen van het dier zijn verzwakt en lopen eerder ziektes op. De levensvatbaarheid het nageslacht is dus in gevaar. 

In Zuid-Afrika zijn campagnes gaande om de bevolking op de hoogte moeten stellen van de waarde van de wilde honden. Zo krijgen de dieren een speciale halsband om en houden observatoren de roedels goed in de gaten. 

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors