Moord op neushoorns neemt toe

20 september 2010 door Getaway Travel

Bijna dagelijks sterft in Zuid-Afrika een neushoorn een gruwelijke dood. Tot 2004 waren dit er zes per jaar. De hoorn van de dieren is gewild onder stropers omdat deze veel geld oplevert. Om deze reden wordt gemiddeld iedere 32 uur een neushoorn vermoord.

Vanuit een helikopter sporen de stropers de reusachtige dieren op. In het donker schieten zij op de neushoorns met een krachtig verdoofmiddel. De dieren zijn compleet weerloos. Vervolgens zagen de stropers de hoorns met een kettingzaag van de kop af. De neushoorns bloeden dood. 

In Azië brengt een hoorn heel veel geld op. De hoorns bestaan uit keratine. Dit wordt gemalen en gebruikt als geneesmiddel. Vooral in China is dit een populair medicijn. Hoewel de handel in hoorns verboden is, zweren veel mensen er trouw aan.

Op de zwarte markt kan één hoorn tot 400.000 dollar opleveren. Dat verklaart hoe de criminelen aan apparatuur, zoals helikopters en nachtkijkers, komen. Waarmee ze de parkwachters te slim af zijn. De dieren zijn moeilijk te beschermen.
Het is overigens nog niet zo dat de neushoorn aan het uitsterven is in Zuid-Afrika. Momenteel komen er jaarlijks meer neushoorns bij dan dat er vermoord worden. Toch denken experts dat deze verhouding niet zo zal blijven. Door het groeiende aantal moorden verwachten zij dat de uitsterving van het diersoort steeds dichterbij komt.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors