Video Zuid-Afrika in Guggenheim

22 oktober 2010 door Getaway Travel

Twee filmpjes van Zuid-Afrikaanse makers zijn te zien in het Guggenheim Museum in New York. Afgelopen donderdag kwam de jury van de videowedstrijd YouTube Play: A Biennial of Creative Video tot hun eindoordeel. 

Videoartiesten vanuit de hele wereld kregen de kans om via YouTube zelfgemaakte filmpjes in te zenden. 23.000 mensen deden mee. De 25 beste werken zijn te zien in de verschillende Guggenheim musea. Maar natuurlijk ook via Youtube. 
 
De eerste winnaar is Pogo, een bekende videojockey. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika maar woont inmiddels alweer enige tijd in het Australische Perth. Zijn inzending Gardyn bestaat uit een mix van beelden en geluiden uit de tuin. Het product vormt een ritmisch geheel, door de eindeloze herhaling van de verschillende aspecten. 

Pogo is al langer bekend in de wereld van de videokunst. Disney’s Pixar sloot een deal met hem om remixen te maken van hun films. 

Het andere Zuid-Afrikaanse filmpje dat in het Guggenheim hangt is een oude bekende. Zef Side is een interview met de Zuid-Afrikaanse muziekgroep Die Antwoord. De maker is Sean Metelerkamp. 

Zijn stijl werd door meerdere instanties opgemerkt. Metelerkamp is van oorsprong een fotograaf die veel plaatjes schiet in zijn woonplaats Kaapstad. Zijn gevoel voor cinematografie is daardoor goed ontwikkeld. Het kleurenspel en gebruik van verschillende lenzen komt op natuurlijk wijze samen in Zef Side.

Daarnaast is er ook nog een Nederlandse winnaar. De Rotterdamse Evelien Lohbeck verwierf een plekje in New York met haar film Notebook. Hierin creëert zij van haar schrift meerdere objecten zoals een computer en een broodrooster.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors