Zuid-Afrika.nl Wonderboom in strijd tegen honger

Wonderboom in strijd tegen honger

1 februari 2012 door Getaway Travel

In Zuid-Afrika wordt steeds meer gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘wonderboom’ om ondervoeding tegen te gaan. De snelgroeiende boom heeft zeer voedzame bladeren en kan volgens deskundigen in sommige gevallen even goed werken als internationale voedselhulp.

Honderd gram gemalen bladeren van de Moringa Oleifera-boom bevat volgens wetenschappers net zoveel calcium als vier glazen melk, net zoveel vitamine C als zeven sinaasappels en net zoveel kalium als drie bananen. Verder bevat het blad  vier keer zoveel vitamine A als een wortel, drie keer zoveel ijzer als dezelfde hoeveelheid spinazie en twee keer zoveel eiwit als in melk. 

Directe resultaten

In 2009 werd de eerste oogst binnengehaald. De bladeren werden na het drogen en het malen, verstrooid over het eten van zo’n 400 kinderen in een opvangcentrum in Tooseng.

Volgens het centrum waren de resultaten direct zichtbaar en verbeterde de gezondheid van de kinderen snel. De tekenen van ondervoeding, zoals open zweren op de huid, verdwijnen als de kinderen regelmatig van de bladeren eten.

Wereldwijde strijd

Maar de boom heeft nog meer positieve effecten op de gezondheid. Zo zorgt een theelepel bladpoeder per dag voor een betere weerstand en concentratie. Verder helpen de bladeren bij het genezen van  maagzweren en het verlagen van de bloeddruk en bloedsuiker. De boom wordt hierdoor ook al decennialang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunst in India.

Volgens internationale voedselexperts is de Moringa zeer geschikt om honger te bestrijden. De boom kan goed tegen droogte en zou dus wereldwijd kunnen worden ingezet.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors