De erfenis van het WK - vertrouwen in de toekomst
Het is Zuid-Afrika gelukt. Ondanks de doemscenario’s die vooraf gevreesd werden, verliep het WK in Zuid-Afrika nagenoeg vlekkeloos. De stadions waren op tijd af, de gevreesde criminaliteit bleek mee te vallen. De wereld zag een gastvrij Zuid-Afrika.
Maar wat is de erfenis van het WK voor het land zelf? Het WK heeft Zuid-Afrika 33 miljard Rand (ongeveer 3.3 miljard euro) gekost. Dat enorme bedrag had volgens critici veel beter gebruikt kunnen worden. Zuid-Afrika kampt met een enorme werkloosheid en veel mensen zijn dakloos.
Economische groei
Volgens experts heeft het WK voor een procent extra economische groei opgeleverd. 130.000 extra banen zijn gecreëerd, al zijn de meeste slechts tijdelijk. De infrastructuur is verbeterd, zij het slechts rond de grote steden waar de voetbalwedstrijden gehouden werden.
Deze cijfers zeggen weinig over hoe het land op de lange termijn profiteert van het WK voetbal. De gastvrijheid en de warmte van de Zuid-Afrikanen hebben het land een nieuwe identiteit gegeven. Sinds de afschaffing van de apartheid was de wereldwijde berichtgeving over Zuid-Afrika nog nooit zo positief.
Eén natie
Dat heeft economische voordelen. Het toerisme zal toenemen. Maar misschien nog wel belangrijker is dat Zuid-Afrika er als natie in is geslaagd om de wereld te ontvangen en te vermaken. Het altijd zo verdeelde Zuid-Afrika was tijdens het toernooi voor een maand lang één natie.
Hopelijk lukt het Zuid-Afrika om die collectieve trots vast te houden. Er zijn nog genoeg problemen die moeten worden opgelost. Het succesvolle WK geeft alle Zuid-Afrikanen misschien het vertrouwen dat dat gaat lukken. Zuid-Afrika kan met een hernieuwd enthousiasme naar de toekomst te kijken.