Zuid-Afrika.nl From Africa with love

From Africa with love

17 augustus 2011 door Getaway Travel

From Africa with love brengt kleurrijk Zuid-Afrikaans design naar Nederland. Mariette de Haan liet dit jaar vanuit Kaapstad een container vol hippe gerecyclede woonaccessoires naar Amsterdam verschepen. 

Tijdens een half jaar vrijwilligerswerk, diverse reizen door Zuid-Afrika en een bezoek aan de expo Design Indaba in Kaapstad kwam zij in contact met verschillende lokale designers. From Africa with love was geboren en exposeert nog tot 1 september in Amsterdam bij Concept Store Friday Next. 

Bij Zuid-Afrikaanse accessoires is de link met design niet zo snel gelegd. De collectie van From Africa with love is anders dan de spullen uit de gemiddelde wereldwinkel. Ook het prijskaartje verschilt enigszins. Maar dan heb je decoratieve designlampen van gerecyclede plastic melkflessen en kapstokken waarbij oude telefoondraden of houtresten van bomen van de Tafelberg een nieuw leven krijgen. 

Vrijwel ieder product is handgemaakt en uniek. Pronkstuk van de expositie is een poef van autobanden uit een serie van 10, beschilderd met kleurrijke stripachtige print door jonge Zuid-Afrikaanse ontwerpers.

Afrikaans design in Witte Huis

De Haan vertelt dat de meeste spullen in ateliers worden gemaakt waarbij de Zuid-Afrikaanse designers waar mogelijk niet alleen de omgeving schoonhouden door afval te recyclen, maar ook werk en opleiding verschaffen aan mensen uit de omliggende townships. 

Zo wordt het textiel van Skinny laMinx met de hand ontworpen prints in Kaapstad bedrukt op biologisch katoen. Uiteraard met ecologische inkt. De naaisters werken vanuit hun eigen studio en verdienen zo een inkomen voor zichzelf en hun familie.

Een ander atelier is de studio van het Magpie Socially Conscious Art Collective waar afval en vondsten op rommelmarkten dienen als basis voor kroonluchters en lampen. De eigenaren van Magpie zijn betrokken bij een aantal lokale projecten op gebied van kinderopvang, alcoholmisbruik en milieu. Twee kroonluchters van Magpie verlichten inmiddels het Witte Huis van de Amerikaanse president Barack Obama.

Gratis expositie

In de Amsterdamse conceptstore Friday Next is momenteel een expositie gewijd aan From Africa with love. Wat eerst twee maanden zou duren, is verlengd met een hele zomer. Tot 1 september is de expositie gratis te bezichtigen. Kijk op From Africa with love voor meer informatie.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors