Zuid-Afrika.nl Neushoorns krijgen Rhino-cam

Neushoorns krijgen Rhino-cam

31 juli 2015 door Lesley Tapessur

Neushoorns in Zuid-Afrika worden de komende maanden uitgerust met een hoorncamera. Het apparaat wordt samen met een hartslagmeter en gps-zender ingezet om stropers op heterdaad te betrappen.

In tegenstelling tot veel andere technologieën richt de Rhino-cam zich niet op het observeren en beschermen van dieren, maar op het vastleggen van stropers. Wanneer een neushoorn wordt neergeschoten, gaat er een signaal naar het hoofdkwartier van de parkwachters.

De rangers zijn binnen enkele minuten ter plekke om de illegale jagers te arresteren. Dankzij deze technologie hebben de stropers geen tijd om waardevolle delen te verzamelen of te ontsnappen. Het beeldmateriaal van de camera wordt gebruikt om de criminelen te veroordelen.

Preventief te werk gaan

De parkwachters kunnen met dit systeem pas ingrijpen na de dood van de neushoorn, maar ontwikkelaar Paul Donoghue heeft aangegeven dat hiermee wel de jacht op soortgenoten wordt voorkomen. Het territorium van de neushoorns is zo groot dat de rangers onmogelijk overal kunnen surveilleren.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors