Zuid-Afrika.nl Nelson Mandela (95) overleden

Nelson Mandela (95) overleden

6 december 2013 door Getaway Travel

De Zuid-Afrikaanse oud-president en apartheidsstrijder Nelson Mandela is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft huidig president Jacob Zuma bekendgemaakt op televisie. Mandela stierf in zijn huis in Johannesburg ‘op vredige wijze’.

‘We hebben onze grootste zoon verloren’ , zei Zuma in zijn televisietoespraak. De president kondigde een periode van rouw af, die waarschijnlijk maandag ingaat. Mandela zal een staatsbegrafenis krijgen. Tot na de begrafenis hangen vlaggen in Zuid-Afrika halfstok. 

Gisternacht zijn er op diverse plekken in Johannesburg al mensen samen gekomen om Mandela te herdenken.

Gezondheidsproblemen

Mandela kampte al langer met gezondheidsproblemen. Hij werd eerder dit jaar drie keer in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Zijn toestand werd steeds beschreven als ‘stabiel, maar kritiek’. In september werd hij ontslagen uit het ziekenhuis. Vanaf dat moment werd hij thuis intensief behandeld. Al een aantal jaren verscheen Mandela nauwelijks meer in de openbaarheid.

Afgelopen woensdag gaven familieleden aan dat het niet goed ging met de oud-president, maar dat hij een moedige strijd voerde op zijn ‘sterfbed’.

Gezicht van verzet tegen apartheid

Mandela was het gezicht van de strijd tegen apartheid. Wereldwijd werd hij het symbool van vrede en heldendom. In 1993 ontving hij de Nobelprijs voor Vrede vanwege zijn inspanningen voor het vreedzaam beëindigen van het apartheidsregime.

Om diezelfde strijd werd Mandela in 1962 echter opgepakt, samen met andere leden van zijn beweging het Afrikaans Nationaal Congress (ANC). Deze politieke groepering werd opgericht met het doel de belangen van de zwarte bevolking te behartigen. 

In 1964 werd Mandela veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf vanwege zijn voorbereidingen om het blanke apartheidsregime omver te werpen. Na 27 jaar gevangenisschap, werd hij in 1990 vrijgelaten.

In 1994 werd Mandela verkozen tot president van Zuid-Afrika  en regeerde vijf jaar lang. Hij was de eerste zwarte president van het land en tevens de eerste president die eerlijk werd verkozen. Mandela kreeg veel bewondering voor de manier waarop hij blank en zwart met elkaar probeerde te verzoenen.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors