Zuid-Afrika.nl Onderzoek uitsterven zwartvoetpinguin

Onderzoek uitsterven zwartvoetpinguin

27 oktober 2014 door Getaway Travel

De Zuid-Afrikaanse overheid is al sinds 2008 bezig met een onderzoek wat betreft het uitsterven van de zwartvoetpinguïn. Deze zwemvogel eet voornamelijk sardines en ansjovis. De regering vermoedt dat de visserij de oorzaak is van het uitsterven.

Om de oorzaak van het uitsterven van de zwartvoetpinguïn te achterhalen, heeft het ministerie een experiment opgezet. Hiervoor zijn twee eilandparen gebruikt: het Robben- en Dasseneiland aan de westkust en de St. Croix en Bird-eilanden aan de zuidkust. 

De wateren rondom beide eilanden zijn drie jaar verboden geweest voor vissers. Eerst het ene gebied, vervolgens het andere. Het verschil in overlevingskans is alleen bij de St. Croix en Bird-eilanden zichtbaar geworden. 

Voor- en tegenstanders

Een aantal wetenschappers wil het onderzoek voortzetten. Zij zijn nog niet overtuigd dat het verbieden van de visserij het uitsterven van de zwartvoetpinguïn tegenhoudt.

Andere deskundigen willen het onderzoek stop zetten, omdat het experiment invloed heeft op het inkomen van vissers. Sommigen vinden het uiteendrijven van groepen vissen zelfs voordelig voor de zoektocht van de pinguïns naar voedsel.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Visserij moet nog beslissen of het onderzoek wordt voortgezet.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors