Zuid-Afrika.nl Kaapstad getroffen door enorme bosbrand

Kaapstad getroffen door enorme bosbrand

4 maart 2015 door Marleen de Keyzer

Kaapstad heeft vandaag voor de vierde dag op rij te maken met een enorme bosbrand. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers. De oorzaak van het vuur is nog niet achterhaald.

In de Moederstad was het gisteren 42 graden, de heetste dag van de eeuw. Er waren veertien branden tegelijkertijd gaande. De omvang van de bosbranden is de grootste in vijftien jaar tijd.

Zeker 400 brandweerlieden uit de hele regio helpen het vuur te bestrijden, maar felle wind en hoge temperaturen bemoeilijken het blussen. Volgens de brandweer heeft het vuur tot nu toe al 4000 hectare natuur verwoest en zijn er verschillende dieren omgekomen. Ook wijngaarden worden bedreigd, terwijl de Zuid-Afrikaanse wijngaard momenteel in volle gang is.

Helikopters worden ingezet om het proces te versnellen. Inwoners van het gebied zamelen geld in om dit dure hulpmiddel in de lucht te houden. De inzet van een blushelikopter kost 200.000 euro per dag.

Werelderfgoed

Het getroffen gebied betreft Zuid-Afrikaans Werelderfgoed. Het vuur woedt vooral in de nationale parken ten oosten van de Tafelberg. Onder andere de botanische tuin van Kirstenbosch valt hieronder. Ook de eeuwenoude wijnboerderijen van Constantia worden bedreigd.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors