Zuid-Afrika.nl Witte haai springt in boot

Witte haai springt in boot

20 juli 2011 door Getaway Travel

Een drie meter lange witte haai belandde afgelopen maandag in de boot van wetenschaponderzoekers voor de kust van Zuid-Afrika. Het zestal beleefde de schrik van hun leven maar bleef ongedeerd. Ook de haai heeft het voorval overleefd. 

De onderzoekers, onder wie één Nederlander, waren gegevens aan het verzamelen over haaien in Mossel Baai, zo’n 400 kilometer ten westen van Kaapstad. De witte haai sprong plots uit het water en kwam terecht op de voorraad benzine en het lokaas. 

Het dier raakte in paniek en slaagde er niet in om zichzelf weer in het water te krijgen. Ook het team lukte het niet de 500 kilozware haai van boord te duwen. 

Om de gevaarlijke vis in leven te houden, goot de Nederlandse projectleider Dorien Schröder water over zijn kiemen. Ondertussen vaarde de boot terug naar de kust om hulp te zoeken. In de haven kan het dier met een kraan uit de boot worden gehesen. 

De gedesoriënteerde haai strandde kort daarna op een nabijgelegen strand. Met behulp van het team van Schröder is hij weer de zee ingebracht. Hij zwemt nu weer vrij rond in de Indische Oceaan. 

Het is bekend dat witte haaien soms uit het water springen, om hun prooi onverwachts aan te vallen. Maar er zijn niet veel incidenten bekend waar de beesten in een boot belanden. 

Waarschijnlijk zag deze vis de boot aan voor een prooi. 

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors