Zuid-Afrika.nl Toenemende neushoornjacht in Zuid-Afrika

Toenemende neushoornjacht in Zuid-Afrika

5 juli 2011 door Getaway Travel

Zuid-Afrika wordt een steeds onveiligere plek voor de neushoorns. Dit jaar zijn er al 193 gedood door stropers. Dat is er gemiddeld één per dag. 126 neushoorns werden omgebracht in het bekende Krugerpark. 

De dieren worden afgemaakt voor hun hoorns: één kilo kan tussen de 15.000 en 50.000 euro opleveren. In Oost-Azië worden de hoorns tot poeder vermalen en verkocht als potentieverhogend middel en in Arabië worden er handvatten voor dolken van gemaakt. Sinds enige tijd gaan de hoorns ook naar Vietnam, waar een dokter beweert dat hij er kanker mee kan genezen. 

De goedgetrainde stropers in Zuid-Afrik gaan vaak tewerk met automatische wapens en hulpmiddelen als helikopters en nachtkijkers. De neushoorns zijn compleet weerloos door de verdoving terwijl de mannen met een kettingzaag de hoorn van de kop afzagen. De dieren overleven dit niet en worden gevonden door parkwachters. 

Door het snelle handelen van de stropers is het haast onmogelijk voor parkwachters om tegen de activiteiten op te treden. In sommige reservaten worden de hoorns nu uit bescherming voor de dieren verwijderd. De beesten zijn daardoor minder interessant en hebben meer kans om te overleven.

Helaas worden sommige hoornloze neushoorns nog steeds gedood: het kleine stukje hoorn is genoeg geld waard om stropers aan te trekken.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors