Zuid-Afrika.nl Wat is Day Zero en wat betekent dit voor je vakantie in Kaapstad?

Wat is Day Zero en wat betekent dit voor je vakantie in Kaapstad?

6 februari 2018 door Charlotte de Vries

Door de extreme droogte in Zuid-Afrika dreigen de waterbronnen rondom Kaapstad leeg te komen staan. Inwoners van de miljoenenstad staan sinds 1 februari op een waterrantsoen van 50 liter per dag. Desondanks nadert Day Zero – de dag waarop er geen water meer uit de kranen van Kaapstad komt.

Volgens de laatste voorspellingen valt deze apocalyptische dag op 11 mei. Vanaf Day Zero mogen de 3,8 miljoen inwoners van de Kaapse grootgemeente zo’n drie maanden lang nog maar 25 liter water per persoon afhalen bij één van de 200 waterdistributiepunten in de stad. Uit angst voor rellen worden deze punten door soldaten bewaakt.

De paniek is voelbaar. Demonstranten gaan de straat op, waterflessen en jerrycans worden massaal ingekocht en welgestelde inwoners boren naar grondwater. Ook de Zuid-Afrikaanse gemeente boort naar grondwater in Mitchells Plain en heeft plannen om zeewater te ontzilten. Verder kan de bevolking slechts hopen op een nat regenseizoen, dat gewoonlijk in mei of juni van start gaat.

Watercrisis door klimaatverandering

De laatste drie winters in Kaapstad zijn ongekend droog geweest door de opwarming van de Aarde. Winterregens bleven uit en de verschillende waterbronnen rondom Kaapstad raakten steeds leger. Zo is de Theewaterskloof Dam, die voor het leidingwater van de helft van de huishoudens zorgt, nog maar voor 12 procent gevuld.

Zuid-Afrika is niet het enige land dat kampt met een watertekort. In januari 2015 kwam er nauwelijks meer water uit de kranen van de Braziliaanse stad São Paulo en vorige zomer was Rome aan de beurt. Kaapstad is echter de eerste metropool in de wereld waar het water volledig op dreigt te raken.

Wat betekent Day Zero voor je vakantie in Kaapstad?

Totdat Day Zero aanbreekt, is er genoeg water om toeristen te voorzien in hun essentiële behoeften. Toeristen dienen wel spaarzaam om te gaan met water. In Nederland gebruiken we gemiddeld 119 liter per persoon per dag: in Kaapstad moet je waterverbruik dus minder dan de helft te zijn van wat je gewend bent.

Hotels, restaurants en toeristenattracties zijn geopend zoals gewoonlijk – ook na Day Zero. De meeste bedrijven hebben maatregelen genomen om het watergebruik te verminderen (sommige zwembaden staan leeg of zijn gevuld met zeewater) en hebben plannen voor alternatieve waterleveringen in het geval van Day Zero. Hierover kan je het beste contact opnemen met je hotel.

Er zijn veel plaatsen in de West-Kaap die niet zo ernstig getroffen zijn. Als je vakantie naar Kaapstad al is geboekt, kan je ervoor kiezen om de stad over te slaan en de schitterende Garden Route af te leggen of de Cape Overberg te bezoeken. Zo haal je nog het beste uit je reis naar Zuid-Afrika.

Wil je de Garden Route afreizen met een reisorganisatie? Bekijk hier het aanbod voor je rondreis door Zuid-Afrika!

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors