Zuid-Afrika.nl Mishandelde leeuwen krijgen thuis in Zuid-Afrika

Mishandelde leeuwen krijgen thuis in Zuid-Afrika

8 mei 2015 door Charlotte de Vries

Twee leeuwen die opvangcentrum Stichting Leeuw verzorgt op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna verhuizen binnenkort naar Zuid-Afrika. De dieren zijn in het verleden erg slecht behandeld. Ze krijgen in de buurt van Johannesburg een groot stuk omheind land waar ze de rest van hun leven samen en veilig kunnen doorbrengen.

De speciale transportkooien staan al klaar voor de vlucht die op 28 mei zal plaatsvinden. Aan boord gaan de vijfjarige leeuwin Masrya en de driejarige leeuw Nero. Omdat de twee leeuwen sinds hun ontmoeting op Landgoed Hoenderdaell onafscheidelijk zijn, verhuist Stichting Leeuw de dieren als stel.  

Hun nieuwe woonplaats is het Emoya Big Cat Sanctuary, een groot natuurreservaat voor katachtigen. Daar krijgen ze drie hectare grond en goed voer.

Een van de huidige verzorgers van het leeuwenstel, Robert Kruijff, heeft laten weten dat de dieren nooit meer volledig in het wild kunnen leven, omdat ze beiden in gevangenschap zijn geboren en lichamelijke gebreken hebben. Masrya kan bijvoorbeeld niet meer jagen, omdat haar nagels eruit zijn getrokken toen ze klein was.

Circusleeuwen

Masrya komt uit Cairo, waar een straathandelaar haar inzette als ‘fotoleeuwtje’. Toen Masrya daar te groot voor werd, sloot een verzamelaar van exotische dieren haar op in een hok waar ze nauwelijks in kon staan.

Ook Nero werd gebruikt als toeristische attractie. In een Frans circus mochten bezoekers met hem op de foto, waarna hij zijn tijd doorbracht in een veel te kleine kooi.

De leeuwen kwamen uiteindelijk terecht bij Stichting Leeuw. Masrya was bij aankomst op het landgoed zo zwak door haar beperkte bewegingsvrijheid dat ze amper kon lopen. Na veel verzorging werden de twee dieren gezond volwassen.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl

Sponsors