De groepsfase: ronde 1

door Getaway Travel

Weinig doelpunten, grabbelende keepers en een voorzichtig begin van de titelkandidaten. De eerste speelronde zit er bijna op. Alleen in groep H, met onder andere Spanje en Chili, worden pas vandaag de eerste wedstrijden gespeeld. Een overzicht van de eerste speelronde.

Groep A

In een voortdurend zoemend Soccer City in Johannesburg wist Zuid-Afrika gelijk te spelen tegen Mexico. Hoewel de Mexicanen sterker waren, kwam Bafana, Bafana op voorsprong door een wonderschone goal van de man met de mooiste naam van het toernooi: Siphiwe Tsabalala. Marquez scoorde voor Mexico de verdiende gelijkmaker.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 211 reizen naar Zuid-Afrika

Uruguay en Frankrijk kwamen in een saai duel niet tot scoren. Het kwam Frankrijk onder meer op kritiek van Zinedine Zidane te staan.

Groep B

In Groep B zorgde Zuid-Korea voor een verrassing door Griekenland eenvoudig met 2-0 opzij te zetten. De Grieken maakten in het Nelson Mandela Bay stadion in Port Elizabeth geen moment aanspraak op het eerste WK-doelpunt in de historie van het land.

Diego Maradona zag zijn spelers winnen van Nigeria. De enige goal viel al vroeg in de wedstrijd uit een hoekschop. Nigeria kreeg vlak voor tijd nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar aanvaller Uche mistte.

Groep C

Door een grabbelende doelman speelde Engeland slechts 1-1 gelijk tegen de Verenigde Staten. Bijna de hele wedstrijd leidden de Britten met 1-0, maar doelman Green tastte volledig mis op een schot van Clint Dempsey.

Ook Algerije had keepersproblemen. Door een blunder in de laatste minuten van de wedstrijd wist Slovenië het duel te winnen. De Slovenen zijn nu groepsleider.

Groep D

Duitsland liet in de wedstrijd tegen Australië het beste voetbal van het WK zien. De oude ploeg van coach Pim Verbeek werd eenvoudig aan de kant geschoven door Die Mannschaft. Het werd in het Moses Mabhiba stadion in Durban 4-0 voor Duitsland.

Ghana wist als eerste Afrikaanse ploeg te winnen op dit WK. Asamoah Gyan schoot een penalty in de 86ste minuut hard binnen, waardoor Servië geklopt werd.

Groep E

Nederland gaat aan de leiding in Groep E, maar swingend was het voetbal nog niet. Tegen de stugge Denen had Oranje moeite om het goede spel van de kwalificatie voort te zetten. Mede door een eigen goal van Agger wist het Nederlands Elftal de zo belangrijke eerste wedstrijd toch te winnen.

Japan won verrassend van Kameroen. Keisuke Honda scoorde de enige goal van de wedstrijd.

Groep F

Titelverdediger Italië startte zoals gebruikelijk moeizaam. Tegen Paraguay kwam het in een matig duel niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Gezien de andere tegenstanders van Italië hoeven de Azurri zich echter weinig zorgen te maken.

Slowakije en Nieuw-Zeeland speelden een matig duel in Rustenburg. De Slowaken kwamen via een buitenspelgoal nog wel op 1-0. In de allerlaatste minuut wist Reid de Nieuw-Zeelanders aan een punt te helpen, door feilloos binnen te koppen.

Groep G

In de zwaarste groep van het toernooi stonden Portugal en Ivoorkust in een enerverend duel tegenover elkaar. Het bleef 0-0. Cristiano Ronaldo onderscheidde zich door een schitterend schot op de paal, maar vooral door de vele schwalbes. Bij Ivoorkust viel Didier Drogba in. De populairste speler van Afrika speelde met gips om zijn gebroken arm.

Brazilië had het moeilijk tegen Noord-Korea. Pas in de tweede helft wisten de Brazilianen de ban te breken. Twee wonderschone doelpunten kregen de Noord-Koreanen op de knieën. In de 88ste minuut tekende Ji Yun-nam nog voor de 2-1.

Groep H

Vandaag (woensdag) komt Europees Kampioen en topfavoriet Spanje voor het eerst in actie. Tegen Zwitserland willen de Spanjaarden laten zien dat zij aanspraak maken op de titel.

Chili en Honduras spelen in Nelspruit een belangrijke duel om zicht te houden op de volgende ronde.