Vreugde en verdriet bij begin Afrika Cup

door Getaway Travel

Aan de openingswedstrijd van de Afrika Cup in Angola ging een indrukwekkende minuut stilte vooraf. Het normaal zo uitbundige Afrikaanse voetbal was voor even stil door de aanval op de spelersbus van Togo. Bij de aanslag op 8 januari kwamen drie mensen om het leven. Acht mensen raakten gewond, waaronder drie internationals van Togo.

De spelersbus was onderweg naar Cabinda, een olierijke enclave ten noorden van Angola. Rebellen strijden voor de onafhankelijkheid van het gebied, dat ligt ingeklemd tussen Congo en de Democratische Republiek Congo. In Cabinda zou Togo maandag haar eerste groepswedstrijd tegen Ghana spelen. Dat duel gaat niet door, Togo is naar huis.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 213 reizen naar Zuid-Afrika

Spectaculair

Angola is er nu op gebrand om de wereld te laten zien dat het land een groot toernooi kan organiseren. De openingswedstrijd was in ieder geval spectaculair. Thuisland Angola moest aantreden tegen Mali, dat als een outsider voor de titel wordt gezien. Angola leek af te stevenen op de overwinning. Elf minuten voor het einde van de wedstrijd stond het gastland 4-0 voor. Veel fans hadden het stadion al verlaten om de zege te vieren.

Maar in die laatste elf minuten gebeurde het onmogelijke: Mali kwam terug. Door doelpunten van Barcalona-speler Keita (2x), Kanoute (Sevilla) en Yatabare wist Mali er in blessuretijd een gelijkspel uit te slepen. Daarmee is het sportieve gedeelte van de Afrika Cup dan eindelijk begonnen. Het toernooi is voor veel Afrikaanse teams de perfecte voorbereiding op het WK. Kameroen, de tegenstander van het Nederlands Elftal op 24 Juni in Kaapstad, geldt als een van de kanshebbers voor de eindzege.

WK2010

De organisatie van het WK 2010 in Zuid-Afrika haastte zich overigens om te zeggen dat de aanslag op de spelersbus geen invloed zal hebben op het toernooi in Juni. 'Afrika is een continent, geen land. De problemen in Angola komen in Zuid-Afrika niet voor,' aldus de organisatie.