Grote stadions en schone schijn

Grote stadions en schone schijn

door Getaway Travel

Het finalestadion voor het WK Voetbal 2010 is af! Eind oktober werd het Soccer City Stadion met een officiële inauguratieceremonie in gebruik genomen. 3.000 arbeiders en bijna 10.000.000 manuren waren nodig om het stadion in Johannesburg gereed te krijgen.

Het Soccer City Stadion is geen nieuw stadion. Haar grasmat ademt zelfs geschiedenis. Nelson Mandela sprak hier tijdens de eerste grootschalige protestmars na zijn vrijlating in 1990.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

En in 1996 won het Zuid-Afrikaanse nationale voetbalteam er de beker in de Africa Cup of Nations, de Afrikaanse equivalent van het EK Voetbal. Een gedenkwaardig moment aangezien ze pas sinds enkele jaren weer mochten meedoen aan het internationale voetbal. Tot de jaren negentig werd Zuid-Afrika sportief geboycot vanwege haar racistische apartheidssysteem.

FIFA stelt strenge regels aan de stadions, maar ook aan hun omgeving. Zo mogen er in de skyline van de stadions geen hijskranen of bouwplaatsen te zien zijn. Nu blijkt dat zelfs daklozen het straatbeeld niet mogen verpesten.

Begin november lekte uit dat grote steden van plan zijn duizenden daklozen naar kampen buiten de stad te verplaatsen. Thuisloze kinderen, straatventers en illegale immigranten moeten allemaal verkassen.

Mensenrechtenorganisaties in Kaapstad en Johannesburg leveren fel protest en maken de vergelijking met het apartheidsregime. Een voorstander zegt dat de verhuizing de waardigheid van de daklozen juist zal herstellen.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors