Zakumi, de mascotte van Afrika

Zakumi, de mascotte van Afrika

door Getaway Travel

Hij is vrolijk, plagerig, barstensvol energie en staat symbool voor Zuid-Afrika. Dat is Zakumi, de officiële mascotte van het WK 2010 in Zuid-Afrika. Het luipaard met het groene haar en zijn onafscheidelijke voetbal moet voetbalfans wereldwijd de gastvrijheid van Zuid-Afrika tonen.

Jeugd en eenheid

Volgens de FIFA is Zakumi bijna zestien jaar oud. Hij werd op 16 juni 1994 geboren. De datum is zorgvuldig gekozen: in 1994 waren er voor het eerst gemengde verkiezingen na veertig jaar apartheid.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Op 16 juni viert Zuid-Afrika bovendien National Youth Day. Op die dag herdenkt Zuid-Afrika de rellen in Soweto in 1976. Zwarte betogers protesteerden toen tegen een regeringsbesluit dat bepaalde dat het Afrikaans voortaan de voertaal moest zijn op alle scholen in het land. Bij de demonstraties kwamen honderden mensen om het leven toen de politie het vuur opende op de menigte.

In 2010 is 16 juni bovendien de datum waarop het Zuid-Afrikaanse team in Pretoria haar tweede groepswedstrijd speelt. Dan viert Zakumi dus zijn 16de verjaardag, als symbool van de moderne Zuid-Afrikaanse jeugd en eenheid.

Slaapziekte

De naam Zakumi is een samentrekking van ZA-Kumi. ZA is de internationale afkorting van Zuid-Afrika. Kumi betekent in veel Afrikaanse talen het getal 'tien.' Het luipaard wordt omschreven als de belichaming van Afrika: zelfverzekerd, trots, avontuurlijk, gastvrij en een tikkeltje sluw. Vreemd genoeg schijnt Zakumi echter ook plotseling in slaap te kunnen vallen. Zijn haar is groen omdat dat de perfecte camouflage is op het voetbalveld. Toch zweert de mascotte dat hij maar één motto heeft: 'Zakumi's game is fair play.'

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors